De verdachten en geïdentificeerden op een rij

Abdeslam Salah © AFP

Le Monde en The Guardian brengen elk een overzicht van verdachten en door de procureur geïdentificeerde deelnemers aan de aanvallen. De lijsten zijn niet identiek, maar dit is waar ze overeenstemming tonen.

Aanval tegen concertzaal Bataclan

Er waren drie schutters.

Omar Ismaïl Mostefaï, was een 29-jarige Fransman van Algerijnse afkomst, die opgroeide in Courcouronnes, bij Parijs, en later in Chartres woonde. Hij werd veroordeeld voor acht kleine misdrijven. Hij werd geïdentificeerd aan de hand van een stuk vinger dan werd teruggevonden nadat hij zichzelf had opgeblazen.

Volgens Le Monde is er een sterk vermoeden dat hij in de winter 2013-14 in Syrië verbleef.

Zes of zeven mensen uit zijn omgeving, onder wie een broer en zijn vader, worden door de politie vastgehouden en ondervraagd.

Een van de andere daders, die dus ook omgekomen is, wordt geïdentificeerd als Samy Amimour, een 28-jarige man die geboren is in Parijs en woonde in Drancy, ten noorden van de Franse hoofdstad. Hij was al bekend bij de Franse speurders wegens oprichting van een terroristische vereniging. Er is sprake van een verijdeld vertrek naar Jemen in 2012. Sinds 2013 was er een internationaal aanhoudingsbevel tegen de man. Volgens het openbaar ministerie van Parijs werden drie familieleden van Amimour opgepakt voor verhoor.

Over de derde schutters uit Bataclan is niets met zekerheid bekend, behalve dat hij omgekomen is.

De politie heeft een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen Salah Abdeslam. Hij huurde in België de VW Polo die volgens de politie door de drie schutters werd gebruikt om naar de Bataclan te rijden. Salah Abdeslam werd in België geboren en is 26. Hij werd zaterdagochtend door de politie tijdens een controle in het Noord-Franse Cambrai doorgelaten. De 2 mannen die tijdens die controle bij hem in de auto zaten, werden later in Molenbeek opgepakt.

Kamikaze-actie aan het Stade de France

Bilal Hadfi is een Fransman die in België woonde. Hij werd op 22 januari 1995 geboren en heeft bij IS in Syrië gevochten. Zijn naam werd door The Washington Post onthuld, en de identiteit is later bevestigd door een Frans senator die deel uitmaakt van de veiligheidscommissie.

De andere twee zelfmoordterroristen aan het stadion zijn niet geïdentificeerd.

Bij een van die twee werd een Syrisch paspoort aangetroffen van de genaamde Ahmad al-Mohammad, geboren op 10 september 1990. Iemand kwam met een paspoort op die naam op 3 oktober als asielzoeker Griekenland binnen.

De authenticiteit van dat Syrische paspoort is evenwel nog niet bevestigd. Volgens de Franse minister van Justitie Christiane Taubira is het vals. Over het verband tussen het vals paspoort en degene bij wie het gevonden werd, is niets met zekerheid bekend.

Beschieting van cafés en restaurants

Over het derde team, dat met automatische wapens het vuur opende op horecabedrijven, is weinig met zekerheid bekend.

Ibrahim Abdeslam, soms wordt zijn naam weergegeven als Brahim Abdeslam, oudere broer van de voortvluchtige Salah Abdeslam, huurde in België de Seat waarmee dit team opereerde.

Ibrahim Abdeslam werd op 30 juli 1984 in Brussel geboren. Hij bracht zichzelf vrijdagavond om 21u43 tot ontploffing in brasserie Comptoir Voltaire.

Over wie in de Seat meereed tijdens de moordpartij is geen duidelijkheid. Het zou kunnen dat de twee broers Abdeslam in de auto zaten. Het kan dat er een derde, nog voortvluchtige man in de auto zat.

In Molenbeek is een derde broer van de familie Abdeslam gearresteerd. Het is onbekend waar hij van verdacht wordt.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content