Bourgeois: ‘Koerden kijken op naar Vlaanderen’

Geert Bourgeois en de Iraaks-Koerdische president Massoud Barzani © BELGA

‘De Koerden beseffen heel goed dat ze moeten diversifiëren om meer welvaart te creëren’, aldus Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) tijdens een bezoek aan de regio. ‘Daar willen we bij helpen.’

“De Koerden kijken op naar Vlaanderen, omwille van onze economische ontwikkeling en de diversificatie van onze economie.” Dat zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) na een onderhoud met de Iraaks-Koerdische president Massoud Barzani. Ook om een andere reden nemen de Koerden Vlaanderen tot voorbeeld. “Jullie federaal systeem is hier een toonbeeld sinds de val van Saddam Hoessein”, zegt handelsminister Ali Sindi. “Bij het opstellen van de grondwet was het een leidraad, die helaas niet meer altijd wordt gevolgd.”

Vlaams minister-president Geert Bourgeois verblijft drie dagen in de Koerdische Autonome Regio in Irak. De Koerden leven verdeeld over vier landen: Irak, Iran, Turkije en Syrië. Voorlopig konden ze enkel in Irak een eigen bestuur installeren. Er heerst vrede, maar de Koerden leven in financiële onmin met Bagdad omdat het afgesproken deel van de begroting niet wordt doorgestort.

Economie staat onder druk door oorlog

“President Barzani heeft mij het signaal gegeven dat hij er alles aan wil doen om via dialoog tot een consensus te komen met Bagdad, maar dat het zo niet langer kan”, zegt Geert Bourgeois. “Als het Iraakse regime de Koerden het confederalisme weigert, komt er een referendum over onafhankelijkheid.”

Ik heb de Koerden uitgenodigd om een economische missie naar Vlaanderen te organiseren en daar gaan ze op in. We zullen hen helpen de economie weer vlot te krijgen, via een uitwisseling van expertise en een samenwerking met de Vlaamse universiteiten

Geert Bourgeois (N-VA)

De Koerden worden internationaal gerespecteerd omwille van hun inspanningen in de strijd tegen IS. Met een leger van goeddeels vrijwilligers trachten ze, met succes, de frontlijn opnieuw richting Syrië op te schuiven.

“Naast de oorlog is de economie onze grootste uitdaging”, geeft eerste minister Nechervan Barzani aan. “Die staat onder druk omwille van de oorlogsinspanningen en het onderhoud van 1,8 miljoen vluchtelingen.” De Koerdische regio leeft bovendien van olie-inkomsten en ervaart aan den lijve de gevolgen van de ingestorte olieprijs.

“De Koerden beseffen heel goed dat ze moeten diversifiëren om meer welvaart te creëren”, zegt Bourgeois. “Daar willen we bij helpen. Ik heb hen uitgenodigd om een economische missie naar Vlaanderen te organiseren en daar gaan ze op in. We zullen hen helpen de economie weer vlot te krijgen, via een uitwisseling van expertise en een samenwerking met de Vlaamse universiteiten.”

Christenen

Geert Bourgeois in Koerdistan
Geert Bourgeois in Koerdistan © BELGA

Tijdens zijn bezoek aan Koerdistan had Bourgeois in Ebil ook een onderhoud met de orthodoxe aartsbisschop van Mossoel, Mor Nicodemus Daoud

Daoud Sharaf, die als bisschop door IS uit Mossoel werd verdreven, waarschuwde de minister-president voor de meedogenloosheid van de zelfverklaarde Islamitische Staat. “Ze hebben een mentaliteit die al het andere gedachtegoed verwerpt. Wij leven er al 1.400 jaar mee en als gevolg daarvan zijn we ontheemden in eigen land”, zei hij.

De katholieke bisschop van Erbil, Bashar Warda, condoleerde Bourgeois vrijdag met de aanslagen in Brussel. “We weten wat het betekent in dergelijke horror te leven”, aldus de bisschop. “Jullie waren voor velen een bestemming waar nog een leven in vrede mogelijk was. Nu vragen ze zich af waar ze nog naartoe moeten”, zei hij. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content