Boris Johnson: leider Conservatieve Partij blijft premier steunen na ‘Partygate’

Oliver Dowden © Belga Image

De leider van de Conservatieve Partij Oliver Dowden vindt dat Boris Johnson premier van het Verenigd Koninkrijk moet blijven, ondanks de illegale borrels die tijdens de coronalockdown vorig jaar werden gehouden in de ambtswoning van de premier.

Dowden zei tegen de Britse omroep BBC te verwachten dat de regering nu maatregelen neemt tegen de feestjes.

Boris Johnson het nauw

Johnson is de afgelopen weken in het nauw gebracht door verhalen over borrels en feestjes op Downing Street 10. Zo zou er een feestje zijn geweest op de avond voor de begrafenis van prins Philip vorig jaar en werd er wekelijks een borrel gehouden voor mensen die in de ambtswoning van Johnson werkten, ook toen dat niet mocht vanwege coronamaatregelen.

‘Dit soort dingen wil ik helemaal niet bagatelliseren en wat we hebben gezien was helemaal verkeerd’, aldus Dowden. ‘Ik werd er woedend door, mijn kiezers ook. Het hele land was woedend.’

Maatregelen

Volgens Dowden is het goed dat Johnson zijn excuses heeft aangeboden. De leider van de Tories denkt dat Johnson nog de juiste man is om premier te blijven, maar moet hij nu wel met concrete stappen komen om het probleem op te lossen.

‘Het is goed dat de premier zei dat dit tot de bodem wordt uitgezocht. Hij wil ervoor zorgen dat de cultuur waardoor dit heeft kunnen gebeuren wordt aangepakt.’

Peilingen

Dowden verdedigt zijn premier nu het feestjesschandaal de partij weinig goeds doet. In de peilingen is de voorsprong van oppositiepartij Labour op de Tories gestegen naar tien procentpunt. Dat is het grootste verschil sinds december 2013, zo bleek donderdag uit een peiling van Yougov in opdracht van The Times.

Labour riep de premier al op om af te treden. Ook binnen de eigen partij gaan al stemmen op.

Versoepelen om imago te redden?

In het Verenigd Koninkrijk zijn er ‘bemoedigende signalen’ dat er tegen eind januari opnieuw versoepelingen aankomen in het coronabeleid, zei Dowden zondag ook.

De Britse regering van Boris Johnson buigt zich op 26 januari over het huidige coronabeleid. Dowden verwees naar het telewerken en de Britse gezondheidspas en benadrukte dat de maatregelen druk leggen op onder meer de horeca, de economie en de scholen. ‘De signalen zijn bemoedigend, maar we moeten alle gegevens afwachten alvorens we een definitieve beslissing nemen’, aldus Dowden.

Britse media vermoeden dat de versoepelingen deel uitmaken van een strategie om het imago van premier Boris Johnson te herstellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content