"Ik wijs die commentaren (van Donald Trump) af", aldus Paul Ryan tijdens een persontmoeting, waarop hij eigenlijk initiatieven voor achterstandsbuurten wilde voorstellen. "Ik betreur de commentaren die hij maakte. Beweren dat mensen hun job niet kunnen doen omwille van hun ras is zowat het schoolvoorbeeld van een racistische uitspraak. Dat is absoluut onaanvaardbaar. Maar geloof ik dat Hillary Clinton het antwoord is? Neen, dat doe ik niet". Hij herhaalde wat hij eerder zei: dat er inzake politieke agenda voor hem meer overeenkomsten zijn met Trump dan met Clinton.

Ryan had eerder afwijzend gereageerd op uitspraken van Trump die tijdens tv-interviews herhaaldelijk zei dat de rechter zichzelf onbevoegd had moeten verklaren omdat hij "een Mexicaan" is, of "van Mexicaanse origine", en Trump campagne voert om een muur te bouwen tussen de VS en Mexico. Hij noemde de rechter tijdens een meeting "een hater van Trump".

Na afwijzende verklaringen van zowat de hele Republikeinse partijtop had presidentskandidaat Trump zijn surrogates opgedragen om dubbelhard terug te slaan, en journalisten en ook politici zelf racisme te verwijten. Zo gebeurde, ook na de uitspraken van Ryan.

In de loop van dinsdag volgde echter een mededeling van Trump waarin hij stelt dat hij niet langer "commentaar over de zaak zal geven".

Een excuus of een ommezwaai valt er in de mededeling niet te lezen, tenzij: "Ik vind niet dat de herkomst van mensen ze onbekwaam of onpartijdig maakt, maar in de uitspraak rond Trump University voel ik me gerechtigd in mijn vraag of ik een billijk proces krijg".

"Het is ongelukkig dat mijn uitspraken verkeerd zijn begrepen als een aanval op mensen van Mexicaanse herkomst. Ik ben bevriend met en heb in dienst duizenden mensen van Mexicaanse en Spaanstalige herkomst".

(Belga/RR)

"Ik wijs die commentaren (van Donald Trump) af", aldus Paul Ryan tijdens een persontmoeting, waarop hij eigenlijk initiatieven voor achterstandsbuurten wilde voorstellen. "Ik betreur de commentaren die hij maakte. Beweren dat mensen hun job niet kunnen doen omwille van hun ras is zowat het schoolvoorbeeld van een racistische uitspraak. Dat is absoluut onaanvaardbaar. Maar geloof ik dat Hillary Clinton het antwoord is? Neen, dat doe ik niet". Hij herhaalde wat hij eerder zei: dat er inzake politieke agenda voor hem meer overeenkomsten zijn met Trump dan met Clinton.Ryan had eerder afwijzend gereageerd op uitspraken van Trump die tijdens tv-interviews herhaaldelijk zei dat de rechter zichzelf onbevoegd had moeten verklaren omdat hij "een Mexicaan" is, of "van Mexicaanse origine", en Trump campagne voert om een muur te bouwen tussen de VS en Mexico. Hij noemde de rechter tijdens een meeting "een hater van Trump".Na afwijzende verklaringen van zowat de hele Republikeinse partijtop had presidentskandidaat Trump zijn surrogates opgedragen om dubbelhard terug te slaan, en journalisten en ook politici zelf racisme te verwijten. Zo gebeurde, ook na de uitspraken van Ryan.In de loop van dinsdag volgde echter een mededeling van Trump waarin hij stelt dat hij niet langer "commentaar over de zaak zal geven".Een excuus of een ommezwaai valt er in de mededeling niet te lezen, tenzij: "Ik vind niet dat de herkomst van mensen ze onbekwaam of onpartijdig maakt, maar in de uitspraak rond Trump University voel ik me gerechtigd in mijn vraag of ik een billijk proces krijg"."Het is ongelukkig dat mijn uitspraken verkeerd zijn begrepen als een aanval op mensen van Mexicaanse herkomst. Ik ben bevriend met en heb in dienst duizenden mensen van Mexicaanse en Spaanstalige herkomst".(Belga/RR)