Bijna een op drie Belgen wil vertrek uit EU

© Reuters

Europeanen zijn niet optimistisch over de toekomst van de Unie, blijkt uit een peiling van Ipsos.

Zowat de helft van de Belgen zegt zich in een referendum te willen uitspreken over het lidmaatschap van de Europese Unie. Maar hoewel niemand meer Europees gezind is dan onze landgenoten, zou toch bijna een op de drie van hen, zo’n 29 procent, stemmen voor een vertrek uit de Unie. Dat blijkt uit een peiling van Ipsos in negen Europese landen, in negen Europese landen, waarover Het Laatste Nieuws en De Morgen berichten. In de peiling werd ook gevraagd naar de waarschijnlijkheid van een Brexit en de toekomst van de EU.

Op 23 juni stemmen de Britten over het mogelijke vertrek van hun land uit de EU. Een krappe meerderheid van de Europeanen denkt dat het Verenigd Koninkrijk die stap niet zal zetten. Maar als het toch gebeurt, vrezen velen dat andere landen zullen volgen.

Europeanen zijn niet optimistisch over de toekomst van de Unie. Zo geven vier op de tien ondervraagden aan dat de EU in 2020 minder sterk zal staan, iets waar veel Europese burgers ook op zeggen te hopen. Zulke sentimenten zijn het sterkst in het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Frankrijk en Hongarije, landen waar ook de vraag om een referendum (relatief) hoog uitvalt. Polen, Duitsers, Spanjaarden en Belgen willen op hun beurt graag meer Europa zien. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content