Biden bereid stimuleringspakket rond infrastructuur af te zwakken

Joe Biden wil ook de Republikeinen mee krijgen in zijn stimulusprogramma

De Amerikaanse president Joe Biden is bereid om zijn voorstellen voor omvangrijke investeringen in infrastructuur af te zwakken. In plaats van de voorgestelde 2.250 miljard dollar, zou hij het stimuleringspakket willen verlagen tot 1.700 miljard dollar om zo de Republikeinen mee te krijgen.

Republikeinen vinden de uitgaven voor onder andere bruggen, spoorlijnen, verduurzaming en elektrisch autorijden veel te hoog. De door het Witte Huis aangekondigde toegeving heeft daar niets aan veranderd, meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. Eerder deden Republikeinen een tegenvoorstel waarbij de investeringen in infrastructuur beperkt blijven tot 568 miljard dollar.

Biden heeft altijd volgehouden dat hij van zowel zijn eigen Democratische partij als van Republikeinen steun wil voor het programma. De Democraten hebben in het Huis van Afgevaardigden slechts een krappe meerderheid en in de Senaat zijn de honderd zetels gelijk verdeeld – met de doorslaggevende stem van vicepresident Kamala Harris bij een ex aequo, wat de bewegingsruimte voor de president beperkt.

‘Dit voorstel toont een bereidheid om het pakket te verkleinen, door toe te geven in bepaalde domeinen die belangrijk zijn voor de president’, zei Witte Huis-woordvoerster Jen Psaki vrijdag. ‘Het houdt echter ook voet bij stuk rond elementen die het belangrijkste zijn in het heropbouwen van de infrastructuur en industrieën van de toekomst.’

Biden maakte eerder dit jaar bekend met de enorme investeringen het economisch herstel aan te willen jagen na de coronacrisis. De plannen zouden veel nieuwe banen opleveren. De uitgaven moeten bovendien gepaard gaan met wetswijzigingen die het werknemers gemakkelijker maakt zich te organiseren in vakbonden om betere arbeidsomstandigheden af te dwingen.

In het nieuwe voorstel, dat vrijdag wordt vrijgegeven, verlaagt de regering de bedragen die opgaan aan nieuwe breedbandverbindingen, wegen, bruggen en andere grote projecten. Het Witte Huis blijft ook beloven geen belastingverhogingen door te voeren voor mensen die minder dan 400.000 dollar per jaar verdienen. Biden wil de investeringen bekostigen door hogere belastingen te heffen bij grote bedrijven en rijke Amerikanen.

Partner Content