Australische brandweervrijwilligers krijgen uiteindelijk toch vergoeding

Australische brandweervrijwilliger © reuters

De Australische brandweervrijwilligers die de bosbranden hielpen bestrijden, kunnen na toenemende kritiek uiteindelijjk toch een aanvraag indienen voor een vergoeding. Dat heeft premier Scott Morrison zondag bekendgemaakt.

90 procent van het brandweerkorps in de staat New South Wales bestaat uit vrijwilligers. Aangezien de brandweervrijwilligers de bosbranden hielpen bestrijden, konden ze tijdelijk hun verloonde job niet uitoefenen.

Met name premier Morrison kreeg heel wat kritiek te slikken – ook vanuit zijn eigen regering – omdat hij de vrijwilligers financieel niet voldoende bijstond. ‘Hoewel ik weet dat de vrijwilligers geen bijdrage verwachten voor hun dienst, wil ik niet dat zij en hun families de rekeningen niet meer kunnen betalen of dat ze het financieel moeilijk hebben als gevolg van hun onbaatzuchtige bijdrage’, verklaarde de premier in een mededeling. ‘Het gaat er niet om dat de vrijwilligers betaald worden. Het gaat om het in stand houden van de inspanningen van de vrijwilligers door hen te beschermen tegen financiële verliezen.’

Concreet zullen de brandweervrijwilligers die als zelfstandige werken of bij een kmo in dienst zijn en die minstens tien dagen vrijwillig blussen, een vergoeding van 300 Australische dollar (187 euro) per dag ontvangen tot een maximumbedrag van 6.000 dollar (3.750 euro).

De bosbranden braken drie maanden geleden uit en het einde lijkt nog niet in zicht. Meer dan 3,5 miljoen hectaren bos zijn al in de vlammen opgegaan en negen mensen kwamen om, onder wie twee vrijwillige brandweermannen. Zo’n duizend huizen zijn verwoest.

Ondertussen worden bewoners in de buurt van de stad Goongerah, op zo’n 440 kilometer ten oosten van Melbourne, opgeroepen het gebied te verlaten. Wat noordelijker aan de oostkust, in de buurt van Sydney, woeden nog 85 branden, waaronder 40 nog niet onder controle zijn. De komende dagen worden er in de regio temperaturen tot 43 graden verwacht. Met die hitte gaat onweer zonder regen gepaard, wat de kans op nieuwe branden vergroot.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content