Antifraudetopman gebruikte illegale telefoontap om ontslag Eurocommissaris te forceren

John Dalli. © BelgaImage
Michel Vandersmissen
Michel Vandersmissen Redacteur van Knack

Het onderzoek van de Belgische justitie naar de omstandigheden van het omstreden ontslag van Eurocommissaris voor Volksgezondheid John Dalli in 2012 is vernietigend voor de topman van de Europese antifraudedienst OLAF Giovanni Kessler.

De Maltese Eurocommissaris John Dalli werd enkele jaren geleden gedwongen tot ontslag vanwege een vermeende omkopingspoging door de tabaksindustrie. Via een tussenpersoon zou hij 60 miljoen euro hebben gevraagd.

Uit het eindverslag van federaal onderzoeksrechter Jean-Pascal Thoreau van het federaal parket blijkt nu dat Giovanni Kessler, de topman van de Europese antifraudedienst OLAF, zelf een illegale telefoontap organiseerde om het ontslag te forceren. Knack kon het document inkijken.

Het Duitse Europarlementslid Ingeborg Grässle (Europese Volkspartij) volgt dit dossier al jaren. Zij eist disciplinaire maatregelen van de Europese Commissie tegen Kessler. John Dalli liet vanuit Malta aan Knack weten dat hij aan de Europese Commissie eerherstel en een financiële compensatie vraagt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content