Abdelhamid Abaaoud, van welgestelde middenstandsjongen tot mogelijk ‘meesterbrein’

Abdelhamid Abaaoud, in een niet gedateerde foto die het IS-tijdschrift Dabiq publiceerde © REUTERS

Abdelhamid Abaaoud, een 28-jarige man uit Molenbeek, wordt in de Amerikaanse pers omschreven als het meesterbrein achter de aanslagen in Parijs. Volgens Le Monde is hij in ieder geval een schakel geweest. Maar wie is deze man die ook in verband wordt gebracht met onder meer de mislukte aanslag op de Thalys?

Abdelhamid Abaaoud, een Belg met Marokkaanse wortels, werd in Molenbeek geboren in een gezin van middenstanders. Volgens Associated Press ging hij een tijdlang naar het college Saint-Pierre in Ukkel.

Hij had in de woorden van zijn vader, Omar, een onbezorgde jeugd, in een familie zonder geldzorgen. “Hij was geen moeilijk kind en hij werd een goed zakenman. Maar ineens trok hij naar Syrië. Tot vandaag vraag ik me elke dag af waarom hij zo geradicaliseerd is. Ik heb geen antwoord”.

Een zus vertelde dat hij als jonge twintiger absoluut niet religieus was, nauwelijks de moskee bezocht, of helemaal niet.

In 2010 en 2011 pleegde hij, volgens een bericht in De Standaard, samen met Brahim Abdeslam, “enkele criminele feiten”.

Brahim Abdeslam, 31, is de oudere broer van Salah Abdeslam. De broers Abdeslam huurden elk een auto die bij de aanslagen in Parijs werd gebruikt. Salah is nog voortvluchtig, Brahim blies zich vrijdag op in de bar Comptoir Voltaire.

Abdelhamid Abaaoud verdween begin 2013 naar Syrië. Korte tijd later kwam hij zijn dertienjarige broer in Molenbeek halen. Die broer werd een tijdlang beschouwd als de jongste buitenlandse strijder van IS.

Jetski’s

Begin 2014 voerde Abaaoud, die ook bekend staat als Abu Umar al-Baljiki, een telefoongesprek met Mehdi Nemmouche, de Frans-Algerijnse jihadist die enkele maanden later vier mensen doodde aan het Joods Museum in Brussel.

Nog in 2014 werd Abaaoud gefilmd en geïnterviewd door freelance journalisten Etienne Huver en Guillaume Lhotellier in de buurt van de Turks-Syrische grens. Er werden onder meer beelden geschoten waarbij Abaaoud en zijn medestanders bebloede lijken op een pick-up en een aanhangwagen laadden. Voor de pick-up vertrok, keek een grinnikende Abaaoud volgens AP recht in de camera en verklaarde hij: “Vroeger namen we jetski’s, motorfietsen, quads mee als cadeaus op vakantie in Marokko. Nu, dank zij God, en terwijl we het pad van God volgen, slepen we afvalligen en ongelovigen mee die ons bestreden”.

Ten tijde van die video-opname was hij, voor zover de journalisten konden bepaalen, een kleine commandant bij IS. Maar hij maakte blijkbaar opgang.

In de zomer van dat jaar werd het bericht verspreid dat hij was omgekomen. Dat was klaarblijkelijk een maneuver om de inlichtingendiensten in verwarring te brengen.

Begin 2015 werd Abdelhamid Abaaoud genoemd als het brein achter de terreurcel in Verviers, die kort na de aanslag tegen Charlie Hebdo, de Belgische politie viseerde.

Een politieactie verijdelde dat plan. Twee jihadisten kwamen bij de actie om het leven, maar Abdelhamid Abaaoud wist te ontkomen.

Een maand later deed hij een soort heldenrelaas in Dabiq, het Engelstalige magazine van IS.

Abdelhamid Abaaoud in een niet gedateerde foto die door het IS-magazine Dabiq werd gepubliceerd
Abdelhamid Abaaoud in een niet gedateerde foto die door het IS-magazine Dabiq werd gepubliceerd© REUTERS

Hij werd tegengehouden, beweerde hij in dat relaas, maar de politieagent herkende hem niet op basis van de beschikbare foto.

Aanslag tegen kerk

In april werd hij in verband gebracht met een mislukte aanslag tegen een kerk in Villejuif. Sid Ahmed Ghlam, een 24-jarige Algerijnse jihadist, alarmeerde zelf de politie nadat hij een schotwonde had opgelopen. Er werd ook een dode vrouw teruggevonden. Ghlam beweert dat hij de aanslag verhinderd heeft, maar of dat zo is moet nog blijken. Er werd ook al gesuggereerd dat hij per ongeluk zichzelf had geraakt.

In augustus werd Abaaoud genoemd als mogelijke betrokkene van de mislukte aanslag op de Thalys door Ayoub El-Khazzani.

Volgens bronnen bij de inlichtingendiensten, die de Franse krant Le Monde citeert, kon hij enkele keren over en weer reizen tussen Syrië en Griekenland. Hij zou getelefoneerd hebben vanuit Griekenland met daders van de Parijse aanslagen.

De Amerikaanse pers noemt hem de architect, of het meesterbrein, achter de aanslagen in Parijs. Hij zou voor planning en financiering hebben gezorgd. Of dat zo is, zal nog moeten blijken, aldus Le Monde, “maar hij heeft op de een of andere manier een rol gespeeld bij de aanslagen in Parijs”. AP noemt het, op basis van bronnen bij inlichtingendiensten “een goede hypothese” dat hij een centrale rol speelde.

De vader van Abaaoud, Omar, gaf na de gebeurtenissen in Verviers een interview aan de krant La Dernière Heure. Hij zei dat zijn zoon schande had gebracht en de familie vernietigd had. “Waarom in Gods naam zou hij onschuldige Belgen willen doden? Onze familie dankt alles aan dit land. We hadden een wonderlijk leven, ja zelfs een fantastisch leven hier”.

(RR)

Partner Content