Aanvaller in huis Nancy Pelosi was wel degelijk naar haar op zoek, bevestigt woordvoerder

Nancy Pelosi. © GETTY

De man die donderdag de echtgenoot van de voorzitster van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi heeft aangevallen, was wel degelijk naar haar op zoek. Dat heeft haar woordvoerder bevestigd.

Een man drong vrijdagochtend vroeg binnen het huis van het stel in San Francisco en viel Paul Pelosi aan met een hamer, meldde de politie.  De Amerikaanse media berichtten dat de 42-aanvaller “Waar is Nancy?” geroepen zou hebben. Pelosi’s woordvoerder Drew Hammill heeft nu bevestigd dat de man wel degelijk op zoek was naar de Democratische politica en dat hij haar echtgenoot “met de dood bedreigd heeft”.

De 82-jarige Pelosi was op het moment van de aanval in Washington DC. Paul Pelosi werd ondertussen met succes geopereerd voor een schedelbreuk en verwondingen aan zijn rechterarm en handen, aldus Hammill. Artsen verwachten dat hij volledig zal herstellen. De dader werd opgepakt en zijn motief wordt onderzocht. De Amerikaanse media berichtten over online profielen van de dader, volgens dewelke hij geïnteresseerd was in complottheorieën, foute informatie over het vermeende gevaar van coronavaccins en de leugens van Donald Trump over fraude bij de presidentsverkiezingen van 2020.

Het is echter niet nog niet zeker of de profielen wel degelijk tot de dader behoren of van iemand anders zijn met dezelfde naam. De politie verklaarde dat de man aangeklaagd zal worden voor poging tot moord. Pelosi, als voorzitster van het Huis van Afgevaardigden hoog in de Amerikaanse politieke hiërarchie, is wel vaker het doelwit van verbale aanvallen door politiek rechts. Ex-president Trump noemde haar jaren “Crazy Nancy” (“Gekke Nancy”) en ook bij de bestorming van het Capitool begin vorig jaar zouden de aanvallers gevraagd hebben naar Pelosi.

Partner Content