5 redenen om het WK hockey te volgen

© Belga

Vanaf 31 mei wordt er letterlijk en figuurlijk een lap op gegeven. Die zaterdag zal in Den Haag immers het Wereldkampioenschap veldhockey van start gefloten worden. Vijf redenen waarom u zich nu al in de drielandskleur mag hullen.

Hoog niveau

Het is altijd leuker een team richting de doellijn te schreeuwen als dat team werkelijk een kans maakt om te scoren, onze meest recente Rode Duivelssamenstelling ter bewijs. Waar u acht jaar geleden nog zou twijfelen een match bij te wonen mocht u het ticket gratis bij een sixpack bier gekregen hebben, wordt er nu halsreikend uitgekeken naar de wedstrijden die Kompany en companie voor ons zullen winnen. Laat ons u geruststellen: ook onze Red Panthers en Lions zijn de moeite om aan te moedigen.

Opperverdediger Loïck Luypaert mag dit WK dan wel uitgeschakeld zijn met een schouderblessure, de Red Lions zullen er alles aan doen om hun vierde plek op de wereldranglijst eer aan te doen. Op het Europees Kampioenschap van vorig jaar eindigden onze hockeymannen met de zilveren plak rond de nek, en vorige week speelden ze op de Ergo Masters nog nummer drie (Nederland) en vier (Engeland) van de wereld naar huis. Hoewel de Lions het in Den Haag allicht zullen moeten opnemen tegen kleppers als Australië, Korea en Nieuw Zeeland zien we het brons al glinsteren in hun ogen.

De Belgische hockeymeisjes staan weliswaar “slechts” twaalfde op de wereldranglijst, maar dat is voornamelijk omdat zij pas vier jaar geleden aan World Domination begonnen denken, en de mannen al meer dan tien jaar aan de weg timmeren. Op het Europees kampioenschap in Boom haalden ze een meer dan verdienstelijke vierde plek, en coach Pascal Kina trekt met een jongere, meer dynamische en naar eigen zeggen nog betere selectie naar Den Haag. Volgens Kina behoort een plaats in de top acht zeker tot de mogelijkheden.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Eenvoudige spelregels

Daarnaast is hockey ook een eenvoudige sport om te begrijpen. Een team van elf neemt het op tegen een team van elf en onderneemt pogingen om de bal in het doel van de tegenstander te krijgen. Een buitenspelregel bestaat niet (meer), en fysiek contact wordt – buiten het toevallig langs elkaar strijken van schouders en bovenarmen- meteen afgefloten. Wie met het lichaam of stick de bal afschermt van de tegenspeler krijgt dan weer “obstructie” naar het hoofd geslingerd en heel wat hoge, gevaarlijke slagen die u naar adem doen happen worden door de scheids ook op een scherp fluitsignaal getrakteerd.

Aangezien al deze fouten voor vertraging zorgen -en hockeyspelers in tegenstelling tot voetballers geen tijd te verliezen hebben, hun match duurt immers maar zeventig minuten – is het fair play gehalte van een hockeymatch bijzonder hoog. Dat is ook voor u mooi meegenomen, want iedere tien minuten uw buur moet aanstoten om te vragen “wat er nu weer verkeerd was” maakt u niet bijster populair.

Hoger spelritme en interessantere combinaties

Een hockeybal is hard en zwaar en rolt dus veel sneller over de kunstgrasmat. Tijdens een hockeymatch op hoog niveau worden vaak balsnelheden van meer dan 100km/h gemeten. Daarnaast lijken de spelers zelf minder te willen talmen en vrije slagen worden dan ook snel afgehandeld. Een grote katalysator voor het spelritme is de self pass, waarbij de speler die de vrije slag neemt de bal naar zichzelf speelt en er, nadat de bal even kort werd stilgelegd, dus zelf mee aan de drijf gaat.

Een hockeymatch is ook technischer dan een voetbalmatch, niet alleen omdat de bal enkel met de platte kant van de stick mag worden aangeraakt waardoor dribbelende spelers hun stick steeds kort moeten draaien in hun handpalm. Al van jongs af aan wordt er heel sterk ingezet op techniek. Zo is een lange, hoge bal verboden bij de miniemen en kadetten, en worden spelers aangemoedigd de bal over de grond te spelen. Dit zorgt ervoor dat iedere speler, en dus niet enkel de spelverdeler, een groot inzicht heeft en perfect weet waar de bal naartoe moet.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Betere sportmannen en -vrouwen

Hoewel voetballers zeker ook buik- en armspieroefeningen doen tijdens de wekelijkse fitnesstraining, is het lichaam van een hockeyspeler doorgaans meer ontwikkeld. Niet alleen de beenspieren gaan hier aan het werk; om je stick te controleren en de bal hard naar voren te kunnen meppen is het noodzakelijk dat ook je arm- en schouderspieren goed ontwikkeld zijn.

Bovendien breng je iedere training en wedstrijd half gebogen door; iets wat enkel ijzersterke buik en rugspieren kunnen opvangen. Omdat hockey met een stick gespeeld wordt is een uitstekende hand-oog coördinatie van vitaal belang.

Het hoge spelritme en de indrukwekkende dribbels en flicks zorgen ervoor dat hockey bijzonder onderhoudend is om naar te kijken. Twee spelregels krikken dit spektakelgehalte nog meer naar boven. De vermaarde penalty corner (of strafcorner) is een technisch hoogstandje en getuigt van zodanig veel waaghalzerij dat ze vaak de hoogtepunten in een wedstrijd zijn. In welke andere sport scharen de verdedigers zich immers samen met de keeper in de goal, om ballen af te kunnen weren?

Waar een voetbalmatch bij gelijkspel beslecht wordt door een rondje penalties (in het hockey heet dat trouwens een ‘stroke’) is het proces voor hockey heel wat indrukwekkender. Tijdens de ‘shootouts’ vertrekt een speler met de bal aan de stick vanaf de 23 meterlijn en heeft in een 1 tegen 1-situatie met de doelman acht seconden de tijd om te scoren.

Bovendien is hockey ook een tikkeltje gevaarlijk. Zware, harde ballen die aan hoge snelheid over het veld vliegen, sticks die, ondanks de niet-boven-de-schouder-regel, alle kanten op zwaaien en gedreven spelers die de longen uit hun lijf rennen zorgen maar wat vaak voor gebroken botten, kneuzingen en bloedspetters. Het mooiste van dat alles? In tegenstelling tot hun voetbalmaatjes blijven de Red Lions gewoon doorspelen.

Zei een zekere Walt Disney niet ‘ns dat leeuwen de koningen van het dierenrijk waren? Wij kijken alvast uit naar deze hoogst sportieve beestenboel.

Katrin Swartenbroux

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content