Wat is de échte reden van het plotse forfait van Joëlle Milquet?

Joëlle Milquet © belga
Han Renard
Han Renard Han Renard is redacteur bij Knack

Een verrassing van formaat: dan toch geen Joëlle Milquet op een CDH-lijst in mei. Ze koos op het allerlaatste moment voor een Europese topfunctie. Wat is er gaande?

De Franstalige kranten braken zich er het hoofd over. Op 22 februari kondigde het CDH met grote trom de terugkeer van Joëlle Milquet naar de nationale politiek aan. Ondanks drie jaar afwezigheid als gevolg van een aanklacht wegens belangenvermenging en het oneigenlijke gebruik van kabinetsmedewerkers tijdens haar periode als minister van Binnenlandse Zaken is Milquet een van de weinige populaire boegbeelden die het CDH nog rijk is.

Milquet zou voor haar partij de Kamerlijst in Brussel aanvoeren. Een riskante gok van de nieuwe partijvoorzitter Maxime Prévot vonden waarnemers, gezien het lopende onderzoek tegen Milquet, maar ook begrijpelijk, rekening houdend met het dal waarin het CDH zich met name in Brussel bevindt.

Maar vorige week donderdag, nauwelijks enkele uren voordat de kieslijsten finaal moesten worden ingediend, haakte Milquet opeens af. Huh? Vanwaar die ommezwaai op het laatste moment? Officieel omdat Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker haar daags ervoor een verlenging van haar functie bij de Commissie had aangeboden, als speciaal raadgever in verband met terreurslachtoffers.

Zonder Milquet krijgt het CDH, dat in Brussel met de kiesdrempel lijkt te flirten, het bij de komende verkiezingen knap lastig.

Milquet had naar verluidt ook met lood in de schoenen en alleen om Maxime Prévot een plezier te doen, toegezegd om weer deel ten nemen aan de federale verkiezingen. Haar nieuwe leven buiten de schijnwerpers en de vrijgekomen tijd voor haar gezin bevielen haar zeer.

Maar mogelijk is dat niet de echte of zeker niet de enige reden waarom Milquet er opeens de brui aan gaf. Ruim een maand geleden, net voordat de kandidaatstelling van Milquet bekend werd gemaakt, ontving ons zusterblad Le Vif een anonieme brief. Daarin is sprake van nieuwe bezwarende elementen over Milquets kabinet, die de gewezen toppolitica nog meer in nauwe schoentjes brengen. Milquet en haar partijvoorzitter wisten van de nakende publicatie van een mogelijk compromitterend artikel. ‘Wat als haar besluit en dat van haar partij te maken hebben met het dossier waaraan Le Vif/L’Express een maand lang heeft gewerkt’ schreef Le Vif-hoofdredacteur Thierry Fiorilli afgelopen weekend.

Voor CDH-voorzitter Prévot is dit de zoveelste tegenslag in korte tijd. In Luxemburg moest hij een paar weken geleden zijn populaire lijsttrekker Dominique Fourny vervangen, nadat die in opspraak was gekomen door een gerechtelijk onderzoek naar verkiezingsfraude met rusthuisbewoners. En zonder Milquet krijgt het CDH, dat in Brussel met de kiesdrempel lijkt te flirten, het bij de komende verkiezingen knap lastig. Senator en arts Georges Dallemagne moet nu zien te redden wat er nog te redden valt.

Partner Content