‘Vlaams Belang is niet meer de partij die enkel wat slogans brult, zoals in de tijd van Filip De Winter’

Frank Vanhecke tijdens een lezing naar aanleiding van het boek 'Al bij al heb ik gelukkig geleefd. Het bewogen leven van Marie-Rose Morel' dat hij samen met Koen Dillen schreef, 24 februari 2012.
Olivier Neese
Olivier Neese Journalist bij Krant van West-Vlaanderen

Frank Vanhecke, twaalf jaar voorzitter van Vlaams Blok/Vlaams Belang, doorbreekt de stilte en reageert emotioneel op de verkiezingsoverwinning. ‘Ook ik stemde in 2014 op N-VA en ben teruggekeerd naar Vlaams Belang.’

Meneer Vanhecke, hoe analyseert u de verkiezingsoverwinning van Vlaams Belang?

FRANK VANHECKE: Een droge, feitelijke analyse kan ik niet geven, mijn antwoord zal puur emotioneel zijn. Ik ben supergelukkig met de doorbraak van Vlaams Belang en de enorm sterke score in West-Vlaanderen. Er is een heel terechte ongerustheid en boosheid met de politiek in dit land.

De mensen zijn teleurgesteld in N-VA en keerden terug naar Vlaams Belang?

VANHECKE: Natuurlijk zijn de mensen ontgoocheld in de partij. In 2014 heb ik ook op N-VA gestemd, maar ik ben ook deels teruggekeerd naar Vlaams Belang. Het glas was toch wel eerder halfleeg dan halfvol, zeker op communautair gebied is het een absolute stilstand geweest.

Maar wat mij over de streep getrokken heeft om toch weer voor het Vlaams Belang te stemmen, is de arrogantie van de N-VA. Allicht zijn het uitschuivers in het heetst van de strijd, maar hoe Bart De Wever voorzitter Tom Van Grieken uitmaakt voor ‘paljas’ en over de partij spreekt als ‘een stuk stront in een krant’, dat kwetst mij heel erg. Mij en heel veel mensen.

Niet zo lang geleden heeft het Vlaams Belang 25 procent van de stemmen gehaald. Als je dan zo arrogant bent zoals Valerie Van Peel die zegt dat ze ‘die stemmen’ niet wil… Dan krijg je ze ook niet. Dat is altijd zo geweest, overal. Ik denk nog altijd dat Donald Trump de verkiezingen in de Verenigde Staten heeft gewonnen omdat Hillary Clinton de aanhangers van Trump ‘deplorables’, sukkelaars die niet meetellen in de maatschappij, noemde. Dat maakt mensen boos. Maar ik ben heel blij dat Bart De Wever het Vlaams Belang nu op een behoorlijke manier behandelt.

Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) verklaarde dat zijn partij ook niet meer de one-issuepartij van vroeger is, maar vandaag ook inzet op socialere thema’s.

VANHECKE: Het vreemdelingenthema is natuurlijk een sociaal thema. De massa middelen die we nu verspillen kunnen elders worden ingezet. De gigantische migratiegolf brengt criminaliteit met zich mee, zorgt ervoor dat de mensen zich niet meer thuis voelen in hun eigen straat, wijk en stad. Dít is het sociale thema bij uitstek.

Eerlijk: het allerbelangrijkste en waar ik het meest gelukkig over ben, is dat die jonge Tom van Grieken het Vlaams Belang weer op de kaart heeft gezet. Het is een partij waar de mensen ook inhoudelijk weer naar luisteren. Het is niet meer de partij die enkel wat slogans brult, zoals in de tijd van Filip De Winter, maar het is nu een partij die er ook inhoudelijk staat. Ik ben bijzonder aangenaam verrast.

Ik denk dat het cordon zal sneuvelen, maar nu nog niet. Wat betreurenswaardig is.

Is het tijd voor het cordon sanitaire om te verdwijnen?

VANHECKE: Ik vind het cordon sowieso een aberratie, een schande, een instrument in handen van links en extreemlinks om de normale rechtse meerderheid in Vlaanderen te breken. Voor mij was het al heel lang tijd om het cordon te breken, maar nu met de nieuwe wind die Tom Van Grieken laat waaien is er geen enkel excuus meer om het cordon nog in stand te houden. Of het zal gebeuren? Ik ben realistisch: ik denk dat het cordon zal sneuvelen, maar nu nog niet. Wat betreurenswaardig is.

Hoe moeten we deze overwinning plaatsen in de hele geschiedenis van Vlaams Blok/Vlaams Belang? Is dit straffer dan de eerste zogenaamde ‘zwarte zondag’ in 1991.

VANHECKE: In absolute cijfers is het straffer dan 1991, maar ooit hebben we 25 procent gehaald. Het is vooral de heropstanding van de partij en het biedt een enorm perspectief voor de toekomst. Omdat de partij verlost is van de oude garde, die op pensioen zijn of zullen gaan gaan. Er treden jonge mensen aan naar wie ik verbaasd sta te kijken. Mensen die heel bekwaam zijn, die een nieuwe wind laten waaien, die onbezoedeld zijn door de soms ondoordachte dingen uit het verleden. Ik zie een grote toekomst voor de partij als ze verdergaan op de ingeslagen weg. Absoluut.

Het is jaren geleden dat we u nog hoorden. U verliet Brugge voor Antwerpen. Volgt u de politiek nog?

VANHECKE: Ik verlang absoluut naar complete mediastilte. Als ik op verkiezingsdagen al die oude schlagerkoninginnen zie opdraven, word ik verdrietig. Als het liedje uit is, dan is het uit. Vooral omdat er nu zo’n schitterende jonge garde is.

Of ik de politiek nog volg? Politiek is natuurlijk mijn lang leven. Ik volg het nog steeds heel aandachtig, maar ik ben zelf ábsoluut niet meer politiek actief. Thuis heb ik zondag wel een grote bijeenkomst gehouden met vooral ex-Vlaams Belangers. Ik heb nog heel wat vrienden bij het Vlaams Belang, maar ook wat vijanden. (lachje) Ik ben nog van plan om Tom Van Grieken te feliciteren met de overwinning. Ik heb er nog heel wat contacten, ook via mijn kinderen die in de Vlaamse beweging actief zijn en die de jonge garde kennen.

Partner Content