‘Veertig miljoen uit Klimaatfonds gaat naar vervuilende bedrijven’

Johan Danen © BELGA

Grote energie-intensieve bedrijven hebben in 2016 bijna 40 miljoen euro subsidie gekregen uit het Vlaamse Klimaatfonds. “En tegenover deze subsidie staat geen enkel engagement inzake klimaat”, zegt Vlaams parlementslid Johan Danen (Groen).

Johan Danen doet zijn uitspraken in Het Belang van Limburg en Het Nieuwsblad. “Sommige multinationals krijgen zo een miljoenencadeau uit het Klimaatfonds dat eigenlijk moet dienen om klimaatbeleid te voeren”, zegt hij nog.

Het gaat om de zogenaamde Carbon Leakage-subsidies, die bedrijven compenseren voor de gestegen energieprijs en zo moeten voorkomen dat die bedrijven wegtrekken uit Europa. “Het geld uit het Klimaatfonds moet gebruikt worden om klimaatprojecten te steunen”, zegt Danen. “De regering-Bourgeois moet de Vlaamse bedrijven ondersteunen, maar ze moet dat op andere manieren doen. Niet ten koste van het Klimaatfonds.”

Ook Bond Beter Leefmilieu stelt zich al langer vragen bij de subsidies die Vlaanderen geeft om de hogere energieprijzen te compenseren. Klimaatminister Joke Schauvliege (CD&V) verdedigt de maatregel: “Onze buurlanden doen dit ook. Anders dreigen die bedrijven naar buiten Europa te verhuizen en daar nog veel meer kwaad te doen voor het klimaat”, zegt haar woordvoerder Jan Pauwels.

Partner Content