Tobback: ‘Ondernemers niet tegen de muur zetten maar dialoog aangaan’

SP.A-voorzitter Bruno Tobback wil ondernemers ‘niet tegen de muur zetten en met tomaten te bekogelen’, maar naar hen ‘luisteren en met hen de dialoog aangaan’

SP.A-voorzitter Bruno Tobback heeft aan het eind van het visiecongres van zijn partij uitdrukkelijk het “oude cliché” verworpen dat socialisten niet in dialoog zouden kunnen gaan met ondernemers. “We moeten net zoeken naar een gezamenlijk belang, om samen vooruit te kunnen”, klonk het. Tobback wil met name de handen in mekaar slaan om ons fiscaal systeem structureel te hertekenen.

“Bijna duizend” Vlaamse socialisten zakten dit weekend af naar de Gentse Vooruit voor een tweedaags visiecongres. Daarbij waren uitdrukkelijk ook experten, ondernemers én mensen van andere partijen uitgenodigd, “om op brede basis de discussie aan te gaan”. “In het huidige klimaat van stress en zorgen lijken we onenigheid eerder op te lossen met bosmaaiers dan met dialoog, en de politiek is daar voor een stuk de weerspiegeling van”, betreurde Tobback.

Dialoog is voor de socialisten dus meer dan ooit het ordewoord. Na verschillende botsingen met ondernemers in de pers, onderstreepte de voorzitter daarom dat ook heel wat ondernemers aan de debatten deelnamen. “Niet om hen tegen de muur te zetten en met tomaten te bekogelen, maar om te luisteren en de dialoog aan te gaan.” Tobback ziet met name gedeelde belangen wanneer het gaat om onze fiscaliteit.

Bruno Tobback: ‘Werken aan fiscaal systeem dat mensen helpt om te werken’

“We stellen vast dat het fiscaal systeem in dit land voordeliger is voor wie al alles heeft, dan voor wie zijn welvaart nog aan het opbouwen is”, argumenteerde hij. “We moeten samen werken aan een fiscaliteit die in het voordeel is van zij die nog werken aan hun welvaart en die een gelijke bijdrage vraagt van zijn die die welvaart al ruimschoots hebben. Dat zou nog eens een structurele hervorming zijn. Een fiscaal systeem dat mensen helpt om te werken.”

Want voor de socialist gaat de politiek vandaag te licht over het probleem dat heel wat werknemers hun inkomen, werkzekerheid en levenskwaliteit meer dan ooit onder druk zien. “In Europa tolereren we dat we wel één markt hebben, maar zonder sociale ondergrens. Dat creëert ongelijkheid en zo ook onvrijheid”, hekelde hij. “Maar als je geen ondergrens hebt, als je niet zorgt voor zij die onderaan de ladder staan, dan zal het voor iedereen slecht gaan.”

En voor de ondernemers is dat niet anders, aldus Tobback. “De essentie van ons fiscaal systeem en de hele fiscale discussie is dat ook ondernemen niet meer is dan een manier om de kost te verdienen. Een
manier die respect verdient zoals alle manieren om aan de kost te komen ons respect verdienen.”

Bruno Tobback: ‘Dé taak van de sociaaldemocratie: realistisch optimisme’

Afsluiten deed de SP.A-voorzitter met een oproep tot “realistisch optimisme”. “Wie vandaag luistert, hoort te vaak het uitgangspunt dat dit de eerste generatie zal zijn die het slechter zal hebben. Maar dat soort pessimisme is een zelfvervullende voorspelling”, waarschuwde hij. “Naast moeilijke keuzes en realistische maatregelen moeten we ook opnieuw bieden wat dé taak is van de sociaaldemocratie: realistisch optimisme.” (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content