SP.A wil ‘skytrain’ in Brussel

De monorail in Las Vegas (VS). © Getty Images/iStockphoto

Niet alleen in Antwerpen wordt er tijdens deze verkiezingscampagne over mobiliteit gepraat. De SP.A wil dat in Brusel een zogenaamde skytrain gebouwd wordt: een krusing tussen een monorail en een metro in de lucht.

De nieuw aan te leggen Skytrain zou het Brusselse Noordstation moet verbinden met het nieuwe voetbalstadion. “Een Skytrain is sneller dan een tram, stiller dan een bus en goedkoper dan een metro”, zegt Pascal Smet, lijsttrekker van de SP.A in Brussel.

Om de fileproblematiek en mobiliteitsuitdagingen in de hoofdstad aan te pakken, lanceerde SP.A Brussel al een reeks voorstellen. Die gaan van extra voetgangerszones tot bijkomende tramlijnen en 50 kilometer aan fietssnelwegen.

Twee keer geodkoper dan metro

De partij voegt daar nu een opvallend voorstel aan toe: de Skytrain. Het gaat om een soort monorail of metro in de lucht die het Brusselse Noordstation via Tour&Taxis en De Heizel verbindt met het geplande nieuwe voetbalstadion.

Volgens de Vlaamse socialisten heeft zo’n Skytrain tal van voordelen. “Hij rijdt overwegend boven de grond en kan even snel als een metro grote vervoersstromen aan. Hij wordt veel sneller gebouwd en is meer dan twee keer goedkoper. Bovendien is bovengronds openbaar vervoer een stuk positiever voor de leefbaarheid en de uitstraling van een stad”, luidt het.

Stil alternatief

Pascal Smet: “We hebben grondig nagedacht over een Skytrain voor Brussel. Als je weet dat een Skytrain moeilijk en langdurige infrastructuurwerken vermijdt, als je weet dat het een zeer milieuvriendelijk en stil alternatief is om veel mensen veilig te vervoeren, dan kan je alleen maar voor zijn.” (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content