Slachtoffers van terreuraanslagen kunnen binnenkort sneller rekenen op financiële hulp

© Belga

Slachtoffers zullen na de erkenning van een aanslag als terreurdaad automatisch recht hebben op financiële steun. Ze moeten dus niet langer een strafrechtelijke procedure doorlopen, zo besliste de Kamercommissie Justitie.

Slachtoffers van terreuraanslagen kunnen binnenkort sneller rekenen op financiële hulp. De bedragen zullen bovendien ook hoger liggen. De Kamercommissie Justitie zette daarvoor dinsdag het licht op groen.

De bevoegde ministers Maggie De Block (Open VLD), Koen Geens (CD&V) en Steven Vandeput (N-VA) kondigden de aanpassingen eind vorige maand al aan, dag op dag een maand na de aanslagen in Brussel. Een reeks amendementen op een wetsvoorstel van de MR uit 2014 maakte dat snel vooruitgang geboekt kon worden.

Hogere bedragen

Concreet zullen slachtoffers na de erkenning van een aanslag als terreurdaad automatisch recht hebben op financiële steun. Ze moeten dus niet langer een strafrechtelijke procedure doorlopen, beklemtoont MR-Kamerlid Philippe Goffin.

De wetswijziging trekt meteen ook de maximumbedragen op. Het plafond voor “noodhulp” – wanneer het vooronderzoek en de gerechtelijke procedure nog niet afgelopen zijn – gaat omhoog van 15.000 naar 30.000 euro. Dat voor “hoofdhulp” – voor geleden fysieke en psychische schade – gaat van 62.000 naar 125.000 euro.

Bovendien werd ook het toepassingsveld aanzienlijk uitgebreid, verduidelijkt Kamerlid Carina Van Cauter (Open VLD). “Eens dit wetsvoorstel in voege is, kunnen nabestaanden, aanverwanten zoals schoonouders en iedereen met een duurzame familieband met het slachtoffer rekenen op steun, ongeacht of het slachtoffer overleed aan de gevolgen van de terreurdaad.” En de morele schade zal voortaan worden vastgesteld los van het feit of de invaliditeit van een slachtoffer tijdelijk of permanent is.

Speciaal statuut

Naast de snellere en hogere financiële hulp werkt de regering aan een wetsontwerp dat een specifiek statuut voor terreurslachtoffers uitwerkt, vergelijkbaar met dat van oorlogsslachtoffers.

Afhankelijk van het geval levert dat toegang tot een gegarandeerd pensioen, levenslange en volledige terugbetaling van medische kosten en een slachtofferkaart met bepaalde voordelen. De regering verzekerde vorige maand al dat de steun ook mogelijk zal zijn voor Belgen die in het buitenland slachtoffer worden van terreur.

Door bovendien tot drie jaar terug te gaan in de tijd, zullen bijvoorbeeld ook Belgische slachtoffers van de aanslagen in het Tunesische Sousse een verzoek tot ondersteuning kunnen indienen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content