Koen Meulenaere

Schrale mannetjes van de N-VA

Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

Voor ons ligt een groepsfoto van de Antwerpse N-VA-kandidaten voor de verkiezing in oktober. Mensen, wat is me dat! Dat is de lijst Biafra Libre.

Magerzucht en anorexia gecombineerd met een acute vorm van ondervoeding en fysieke uitputting, ziedaar de meest in het oog springende kenmerken van de Antwerpse kandidaten.

We zien enkele uitgemergelde schrale mannetjes en vrouwtjes, met ingevallen wangen en schamele kleren die over spichtige botten en sprietige knoken hangen. De vale gelaatskleur van de meesten wijst naar zware ziektes en volgehouden ontberingen. Hebben allemaal het Spartaanse en Catalaanse regime van onze leider moeten volgen. Mocht er een windje zijn opgestoken, ze waren met z’n allen van de foto geblazen. Iel en schriel, voos en broos. Het kan wel zijn dat de Leeuw nog altijd klauwen en tanden heeft, maar veel vlees zit er niet meer aan.

Wij hebben een kwartier zitten staren naar een Paul Van Grembergenachtige figuur die op de hoek van het beeld onder een leeuwenvlag wat onwennig Vlaams-nationalist staat te wezen. In zijn fletse, doffe ogen dat kleine sprankeltje hoop dat hij niet zal hoeven mee te zingen van Vliegt den Blauwvoet. Niet herkend. Naar onze Wetstraatdesk moeten stappen om te vragen wie die magere Hein was, en ook daar fronsten ze de wenkbrauwen. Was dat misschien het witte konijn dat de zwarte lijst gaat duwen? Of wordt dat toch Carl Huybrechts? En toen zagen we het plots: Ludo Van Campenhout! Of toch een kwart van hem. Een skelet in een kostuum van ’t Meuleken. Die hebben ze in die dure kliniek op Aruba behalve het drinken ook het eten afgeleerd. En het denken.

Was de vergelijking niet zo delicaat, wij zouden verwijzen naar bepaalde omheinde instellingen uit de tijd toen de Duitsers de Europese Unie nog niet hadden om hun wil aan de andere landen op te leggen. Die Antwerpse N-VA-lijst bestaat uit een roedel uitgehongerde pannenlatten. Alleen Liesbeth Homans is blijkbaar nog niet op dieet geweest. Onze leider kan er twee keer in! Al is dat misschien wat ongelukkig geformuleerd.

Koen Meulenaere Lees meer Meulenaere deze week in Knack Neem hier een abonnement op Knack

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content