‘Sans-papiers zetten kinderen in als wapens’ (Maggie De Block)

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maggie De Block (Open VLD) vindt dat de Afghanen die in Brussel een leegstaand opvangtehuis bezetten ‘emotionele chantage’ plegen.

Enkele tientallen Afghaanse vluchtelingen bezetten al drie dagen een huis in de Brusselse Troonstraat. Ze willen op die manier papieren vragen, zodat ze in België kunnen blijven. Het gaat om verschillende families met kinderen.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) vindt het ongehoord dat de actievoerders kinderen inzetten om hun argumenten kracht bij te zetten. “Ik vind dat heel erg, want dit is een actie die duidelijk georkestreerd en georganiseerd is, en waarbij kinderen als wapens worden ingezet. Daar is een woord voor: emotionele chantage”, zei ze staatssecretaris op Radio 1.

Elke aanvraag wordt afzonderlijk en zorgvuldig behandeld

Maggie De Block

Volgens haar is België bovendien toegeeflijk voor Afghaanse vluchtelingen. “Ruim de helft van de Afghanen die zich aanmelden, krijgt bescherming in ons land. In onze buurlanden is dat ruim minder. Elke aanvraag wordt afzonderlijk en zorgvuldig nagegaan”, benadrukt De Block. Maar wie geen gevaar loopt in eigen land, moet volgens de staatssecretaris wel terugkeren.

Overleg met burgemeester en politie

Om de ‘bezetting’ zo af te handelen, moet er volgens De Block zo snel mogelijk een overleg komen met de burgemeester, de politie en de eigenaar van het gebouw. De bezetters moeten volgens haar niet rekenen op toegevingen. “De wetten en de regels zijn er nu eenmaal om gerespecteerd te worden. Wie uitgeprocedeerd is, moet het land verlaten”

Op dit moment bevinden zich zo’n 200 tot 500 mensen in het pand in Brussel, stelde een radiojournaliste van de VRT vast. Ze hebben allemaal een asielprocedure doorlopen. Van sommigen is de procedure afgelopen, waardoor ze nu dreigen uitgewezen te worden. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content