Risico op bloedklonters lager na vaccinatie

Knack.be stelt drie vragen over de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 aan elke politicus die de strijd aangaat: Wat is de inzet van de verkiezingen? Wie wint en wie verliest? Wat speelt in uw gemeente?

Het risico op het ontwikkelen van bloedklonters is veel lager na vaccinatie tegen covid-19 dan bij het oplopen van deze ziekte. Dat blijkt uit tot nog toe de grootste studie naar de bijwerkingen van het vaccin.

De Britse studie, gepubliceerd in het British Medical Journal (BMJ), vergeleek de medische gegevens van 29 miljoen mensen die hun eerste dosis Pfizer-BioNtech of Oxford-AstraZeneca kregen tussen december 2020 en april 2021 met die van bijna 2 miljoen positief geteste mensen voor coronavirus.

De angst voor bloedklonters vertraagde het gebruik van het vaccin van AstraZeneca. De onderzoekers ontdekten dat er inderdaad een ‘verhoogd risico’ was op de ontwikkeling ervan na vaccinatie. Maar dat risico is echter ‘veel lager dan dat geassocieerd met een SARS-CoV-2-infectie’. Het risico op het ontwikkelen van veneuze trombose (flebitis) is bijna 200 keer hoger door het krijgen van covid (12.614 extra gevallen op 10 miljoen) dan door gevaccineerd te worden met AstraZeneca (66 extra gevallen).

Wat betreft arteriële trombose werd voor geen van beide vaccins een extra geval gevonden. Maar er werden wel 5000 extra gevallen gedetecteerd bij de 10 miljoen mensen die covid hadden. Mensen die besmet zijn met het virus hebben dus elf keer meer kans om een beroerte te krijgen (1699 extra gevallen op 10 miljoen mensen) dan degenen die met Pfizer zijn gevaccineerd (143 extra gevallen). (Belga)

Partner Content