Israël verlaagt minimumleeftijd voor boostervaccin tot 30 jaar

Knack.be stelt drie vragen over de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 aan elke politicus die de strijd aangaat: Wat is de inzet van de verkiezingen? Wie wint en wie verliest? Wat speelt in uw gemeente?

Israël heeft de minimumleeftijd voor een derde dosis van het coronavaccin verlaagd tot 30 jaar. Dat maakte het ministerie van Volksgezondheid bekend dinsdag. Het land kampt met een forse stijging van de coronacijfers door de deltavariant.

Drie weken geleden lanceerde Israël al de campagne voor de herhaalvaccinatie bij 60-plussers. Sindsdien werd de minimumleeftijd geleidelijk verlaagd, ondanks een oproep van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tot een moratorium. De WHO wil dat de vaccins gebruikt worden in arme landen, waar de vaccinatiegraad laag ligt.

Premier Naftali Bennett repliceerde dat het toedienen van de herhaalvaccins in Israël, met zijn 9 miljoen inwoners, geen invloed zou hebben op de wereldwijde voorraden. Het zou het wel mogelijk maken om de effectiviteit te testen van een derde dosis. In Israël is 58 procent van de bevolking volledig gevaccineerd, met twee doses dus. Ruim 1,5 miljoen heeft een derde dosis gekregen.

Het land was een van de voorlopers midden december toen het van start ging met zijn vaccinatiecampagne. Farmabedrijf Pfizer leverde toen snel miljoenen vaccins, tegen betaling weliswaar, in ruil voor data over de effectiviteit ervan. Israël kon zo het aantal besmettingen drastisch terugdringen, maar de voorbije weken schoten alle cijfers weer omhoog door de deltavariant. Die slaat vooral toe bij niet-gevaccineerden, maar in mindere mate ook bij zij die wel gevaccineerd zijn.

Partner Content