Onkelinx haalt uit naar CD&V en wil meer vrouwen aan tafel

© Belga

Laurette Onkelinx laat forse kritiek horen op de CD&V, maar vindt tegelijkertijd dat de Vlaamse christendemocraten over vrouwen beschikken met wie je sommige problemen kunt overstijgen.

“De Vlaamse christendemocraten zijn de grootste vijand van Brussel”, zegt Laurette Onkelinx vrijdag in interviews met De Morgen en Le Soir. De PS-vicepremier verwijst daarbij naar het CD&V-voorstel om Brusselaars te laten kiezen voor een Vlaams of Franstalig kinderbijslagsysteem. Volgens Onkelinx zaait de partij hiermee verdeeldheid onder de Brusselaars. Onkelinx heeft bovendien nog niet verteerd dat CD&V de nota van bemiddelaar Johan Vande Lanotte afschoot.

PS-ondervoorzitter Philippe Moureaux is het wat dit thema betreft alvast niet eens met Onkelinx, maakt hij in La Libre Belgique nog
eens duidelijk. “Toen ik over de regionalisering van de kinderbijslag begon, kreeg ik de wind van voren. Soms is het gevaarlijk om te snel gelijk te hebben”, zegt hij.

Meer vrouwen

Maar ondanks haar kritiek op de CD&V vindt Onkelinx dat de partij ook over mannen en vrouwen beschikt met wie gepraat kan worden. “Iemand zoals Inge Vervotte … Ik heb de indruk dat zij een vrouw van dialoog is, iemand met wie je sommige problemen kunt overstijgen”, aldus Onkelinx in Le Soir. “Mochten we alleen maar met vrouwen rond de tafel zitten … Ik zou meteen van de partij zijn”, voegde ze eraan toe.

Zowel Moureaux en Onkelinx zijn het er over eens dat verkiezingen uit den boze zijn. “Stel dat het niet lukt. Dan moeten moedige mannen en vrouwen de fakkel overnemen”, verklaart Onkelinx. “Misschien kunnen we dan niet ontsnappen aan de vraag of we dit land nog kunnen bijeenhouden.”

Tranen van Bart De Wever
Enkel N-VA heeft bij verkiezingen te winnen, meent Moureaux. “Bart De Wever heeft de laatste peilingen gezien. Hij heeft geweend op de begrafenis van mevrouw Morel, wat hem 2 à 4% extra oplevert. Hij wil dus snel gaan. Maar hij is niet de enige die beslist over de politieke kalender. Verkiezingen zouden tegenover de publieke opinie schandalig zijn”, besloot Moureaux.

Onkelinx verwacht van informateur Didier Reynders dat hij nu inhoudelijk werk levert en zich niet meer met coalities bezighoudt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content