Nieuwe camerawet geeft meer ruimte aan bodycams en privébewaking

Camera's © BELGA

Minister van Buitenlandse Zaken Jan Jambon heeft de camerawet aangepast. Daardoor mogen privébewakingsfirma’s voortaan camerabeelden in realtime bekijken. De politie kan voortaan gebruik maken van bodycams.

Vandaag wordt al heel wat gebruik gemaakt van camera’s, maar vaak gebeurt dat in een schemerzone. De nieuwe hervorming maakt van camera’s een hulpmiddel voor de politie en voorziet een wettelijke kader, zowel voor politioneel als niet-politioneel gebruik. Zo bleek vrijdag op een toelichting van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Het wettelijk kader wordt ook losgekoppeld van de technologie zodat vlotter kan ingespeeld worden op nieuwe technologieën.

De gegevens die de politie via camera’s verzamelt, kunnen voortaan ook gebruikt worden voor gerechtelijke doeleinden. De mobiele camera’s, zoals bodycams, kunnen in besloten plaatsen enkel tijdens een interventie gebruikt worden. Het gebruik van camera’s moet steeds gemeld worden, hetzij met pictogrammen voor vaste camera’s, hetzij met een waarschuwing dat men opnames maakt bij bodycams. Daarvan kan afgeweken worden bij informatiegaring in het kader van terrorisme, of wanneer het zichtbaar gebruik de operatie ondoeltreffend maakt of een gevaar voor de fysieke integriteit oplevert.

Privébewakingsfirma’s kunnen voortaan ook de camerabeelden in realtime bekijken, mar het is de politie die beslist over een mogelijke interventie. Tijdens de plechtigheden rond de Eerste Wereldoorlog in Ieper, werd dit reeds toegepast als proefproject, verklaarde minister Jambon. Zowel de vaste als mobiele camera’s moeten geregistreerd worden om bewijzen te kunnen verzamelen. Zoniet kunnen de beelden niet gebruikt worden in een gerechtelijk onderzoek.

Extra camera’s met nummerplaatherkenning

Jan Jambon kondigde ook aan dat 260 bijkomende sites uitgerust zullen worden met ANPR-camera’s met nummerplaatherkenning. In totaal gaat het om een duizendtal camera’s. De sites liggen langs de grens en op grote verkeersassen. In overleg met de gewesten zal ook nagegaan worden waar de camera’s kunnen ingezet worden voor trajectcontrole. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content