Slechte leerlingen in de groene klas

© Reuters

De Amerikaanse universiteiten Yale en Columbia stellen om de twee jaar een wereldranglijst van groene landen samen. Slechte leerlingen zijn de landen die met zware lucht-, grond- of watervervuiling kampen maar daar geen of nauwelijks aandacht aan besteden in hun beleid. Enkele voorbeelden.

Verenigde Staten
Plaats 49: Sterk geïndustrialiseerd en gemotoriseerd land. Zware vervuiling door uitlaatgassen en slechte waterkwaliteit door de tsunami in Japan vorig jaar en de olieramp in de Golf van Mexico. Vissen sterven uit en de voorraden raken uitgeput.

PeruPlaats 81: De mijnbouw zorgt in Peru voor vervuiling van lucht en water: mijnafval wordt illegaal gedumpt, verhitting van chemische stoffen zorgt voor giftige dampen en vloeibare chemicaliën komen door onvoorzichtigheid in waterlopen terecht. Het land verzorgt wel zijn biodiversiteit.

RuslandPlaats 106: Stond in 2008 nog op nummer 28. Vandaag lijdt het land onder zware luchtvervuiling door de nucleaire industrie. Overbevissing en watervervuiling zorgen bovendien voor een uitputting van de visvoorraden.

China
Plaats 116: Bekend om zijn luchtvervuiling, onder andere veroorzaakt door uitlaatgassen in dichtbevolkte steden. Ook de loodproductie en steenkoolfabrieken zorgen voor veel verontreiniging; Het ontbreekt aan milieu- en gezondheidswetgeving.

NigeriaPlaats 119: Niet geïndustrialiseerd, maar andere problemen zorgen voor een lage score: slechte waterkwaliteit door olievervuiling, toenemende ontbossing en de afwezigheid van een milieubeleid.

Bosnië-Herzegovina
Plaats 124: Scoort slecht op bijna alle parameters: in de landbouw wordt te vaak gebruikgemaakt van pesticiden die waterstromen en de bodem verontreinigen, oude fabrieken zorgen voor een hoge uitstoot van broeikasgassen en er wordt geen aandacht geschonken aan biodiversiteit.

India
Plaats 125: Meest vervuilde lucht ter wereld door uitlaatgassen, onbehandelde industriële emissies en vervuilende kookbrandstoffen voor huishoudelijk gebruik. Ook het water is ernstig verontreinigd, vooral doordat industrieafval in rivieren wordt gedumpt.

Zuid-Afrika
Plaats 128: Scoort vooral slecht als het gaat over CO2-uitstoot. Ruim 60 procent van de energie in dit land is afkomstig van kolencentrales, die hoge hoeveelheden broeikasgassen uitstoten. Ook het luchtverkeer speelt een grote rol. Er is een goed gereguleerd milieubeleid, maar er wordt te weinig toegezien op de handhaving ervan.

IrakPlaats 132: Irak lijdt nog onder de gevolgen van de vele oorlogen. Metaalafval wordt op grote schroothopen gegooid en radioactief afval is jaren geleden gedumpt op plaatsen waar nu huizen staan en kinderen op straat spelen. Het milieubeleid is gebrekkig.

En België? Met een 24ste plaats in de algemene rangschikking doet België het zeker niet slecht, omringd door landen als Denemarken, Polen, Slovenië en Spanje. Voor milieu en gezondheid krijgt België een bovengemiddelde score. De ecosystemen in ons land zijn er volgens de onderzoekers iets minder goed aan toe.

De Environmental Performance Index rangschikt 132 landen aan de hand van 22 parameters, zoals luchtvervuiling, watervervuiling en biodiversiteit.

Partner Content