Na narwal, nu ook voor het eerst dolfijn aangespoeld langs rivier

© Xinhua

Drie dagen na de unieke vondst van een narwal in de sluis van Wintam (Bornem), is vorige week het kadaver van een dolfijn gevonden langs de oever van de Schelde in Hemiksem.

Het gaat om de eerste stranding van een dolfijn ooit langs een rivier in ons land.

“De dolfijn was al enige tijd dood vooraleer het aanspoelde en om het geslacht, de leeftijd en de juiste doodsoorzaak te kennen is het nog even wachten tot het kadaver onderzocht wordt”, zegt Erik De Keersmaecker van Natuurpunt Rupelstreek. “Ook over de precieze determinatie is nog geen volledige zekerheid: naar alle waarschijnlijkheid gaat het om een gewone dolfijn. Maar voorlopig is nog niet uitgesloten dat het om een gestreepte dolfijn zou kunnen gaan.”

Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) haalde het kadaver op en zal het verder onderzoeken.

Toeval

Gewone dolfijnen worden slechts sporadisch in de zuidelijke Noordzee waargenomen. Uit gegevens van het KBIN blijkt dat er aan de Belgische kust en in de Schelde tussen 1987 en 2002 vijf waarnemingen (van een of meerdere dieren) dood of levend gekend zijn. Tussen juli 2002 en april 2003 werd regelmatig een gewone dolfijn in de Schelde waargenomen, het dier werd op 23 april 2003 dood teruggevonden ter hoogte van het Verdronken land van Saeftinghe (Nederland). In mei en juni 2009 verbleef een gestreepte dolfijn in het Doeldok, maar stierf.

Op 27 april werd aan de Rupelmonding in Wintam, zowat zes kilometer stroomopwaarts, een dode narwal gevonden, wat nog nooit eerder gebeurde. “Toch lijkt het om puur toeval te gaan en zijn de merkwaardige strandingen niet met elkaar in verband te brengen. Narwals leven in de arctische zeeën rond Groenland, Rusland en Canada, terwijl gewone dolfijnen vooral in tropische en subtropische wateren voorkomen.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content