Mexico-Stad raakt zijn vuilnis niet meer kwijt

© Reuters

Het stadsbestuur van Mexico-Stad heeft de grootste vuilnisbelt van het land gesloten zonder een alternatief te hebben, zeggen experts.

De Bordo Poniente, die de naam had de grootste vuilnisbelt ter wereld te zijn, ging vorige maand dicht. De 600 hectare grote vuilnisbelt was sinds 1985 in werking en ontving 12.600 ton afval per dag.

Nu zijn er nog maar twee vuilnisbelten meer over in de agglomeratie van Mexico-Stad, waar ongeveer 24 miljoen mensen wonen. Voor 4600 ton afval van de gesloten vuilnisbelt is er nog geen oplossing.

De lokale regering zette in 2009 zijn plan voor de bouw van recyclagecentra stop door protest van bewoners van de geselecteerde zones. De centra zouden het afval in compost en energie omzetten.

Chaos

Lokale en nationale regering zitten elkaar al jaren in de haren in verband met de Bordo Poniente. De nationale regering drong al sinds 2008 op de sluiting aan, het stadsbestuur kon de vuilnisbelt nog tot 2011 openhouden.

De federale afvalwet maakt niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de afvalberg. “De milieureglementering is een chaos”, zegt Ramón Ojeda, secretaris-generaal van het Internationaal Hof voor Milieuarbritrage, met zetel in het Spaanse San Sebastian.

Volgens cijfers van het ministerie van Leefmilieu wordt nauwelijks 15 procent van het Mexicaanse afval gerecycleerd. “We gaan nog geruime tijd met een afvalprobleem zitten”, zegt Iván Restrepo, directeur van het Centrum voor Ecologie en Ontwikkeling, een niet-gouvernementele organisatie. “Als nu maatregelen worden genomen, zal de situatie niet verergeren, maar er is een strategie op lange termijn nodig.”

Volgens het Centrum voor Ecologie en Ontwikkeling zijn sinds de jaren tachtig minstens dertig projecten voor afvalverwerking mislukt, onder meer als gevolg van corruptie en gebrek aan politieke wil. (IPS/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content