10 tips om voedselverspilling tegen te gaan

© Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

In Vlaanderen wordt jaarlijks ongeveer 2 miljoen ton eten verspild. Die verspilling vindt niet alleen plaats bij supermarkten of in de horeca, maar ook bij ons thuis. 10 tips om deze verkwisting tegen te gaan.

1,3 miljard ton levensmiddelen belandt jaarlijks op de afvalhoop. Die verkwisting zorgt volgens de Verenigde Naties (VN) niet alleen voor economische schade, maar is ook erg nefast voor het milieu. 10 tips om op Wereldvoedseldag de verspilling in te dijken.

1. Maak een boodschappenlijstje. Zo komt u niet thuis van de supermarkt met een heleboel onnodige producten.

2. Discrimineer niet in de winkel. Groenten en fruit zonder perfecte vormen zijn daardoor niet minder lekker. Een komkommer hoeft niet recht te zijn en een banaan al evenmin gebogen om beter te smaken.

3.Bewaar zoveel mogelijk voedsel in de koelkast. Eieren, fruit en groeten blijven langer vers wanneer ze fris worden bewaard.

4. Ook de inrichting van uw koelkast is belangrijk. Leg datgene wat eerst moeten worden geconsumeerd vooraan. Spontaan grijpt u sneller naar deze producten.

5. Zo goed als alle restjes kunt u invriezen. Ook brood is perfect invriesbaar.

6. Fruit dat overrijp is kunt u gebruiken voor smoothies of andere shakes. Groenten kunnen dan weer verwerkt worden in een soep of een stoofpotje.

7. Soms is het onmogelijk om voedsel nog langer bij te houden. Gooi het dan niet zomaar in de vuilnisbak, maar start een composthoop. Het is een goede oplossing voor tuin- en keukenafval, want het compost kunt u nadien hergebruiken in de tuin.

8. Het is niet omdat de houdbaarheidsdatum van een product is verstreken, dat u het niet meer kunt consumeren. Er is een verschil tussen ’te gebruiken tot’ en ’ten minste houdbaar tot’. Bij ’te gebruiken tot’ gaat het over producten die op korte tijd kunnen bederven zoals zuivel en vlees. Producten die ’ten minste houdbaar zijn tot’ zoals bijvoorbeeld pasta, koffie en rijst kunnen tot minstens één jaar na de vervaldatum worden geconsumeerd. Er is dan geen gevaar voor de gezondheid, al kan de kwaliteit er na verloop van tijd wel op achteruit gaan.

9. Kippen kunnen u helpen de afvalberg te verkleinen. Ze eten het groente-afval op en bezorgen een wekelijkse portie eieren.

10. Wanneer u na deze tips toch nog met een overschotje zit, is wegschenken of delen nog steeds beter dan eten in de vuilnisemmer te kieperen. Ga eens langs bij de buren of verwen kinderen en ouders met goedgevulde potjes lekkers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content