Liesbeth Homans: ‘Huurprijs is Vlaamse bevoegdheid, er komt geen indexsprong’

Liesbeth Homans (N-VA), minister van Huisvesting © BELGA

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) heeft duidelijk gemaakt dat er geen sprake kan zijn van een indexsprong van de huurprijzen. ‘Dat is expliciet onze bevoegdheid’, benadrukte de minister.

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) heeft in het Vlaams parlement duidelijk gemaakt dat de huurprijs een Vlaamse bevoegdheid is en dat er geen sprake kan zijn van een indexsprong. Daarmee blijft ze op verzet stuiten van CD&V.

‘Onze bevoegdheid’

De discussie over de indexering van de huurprijzen startte vorige week op het federaal niveau. CD&V ging toen de confrontatie aan met de drie coalitiepartners en stelde dat de indexsprong ook moet worden doorgevoerd voor de huurprijzen. Wie door de niet-indexering van zijn salaris minder verdient, heeft ook minder geld om uit te geven aan zijn woning, is de redenering. Ook bij indexsprongen in het verleden werden de huurprijzen betrokken.

Vlaams minister Homans werd over de kwestie ondervraagd door Chris Janssens (Vlaams Belang), Katrien Partyka (CD&V) en Michèle Hostekint (SP.A). “Sinds 1 juli 2014 is de Vlaamse regering bevoegd om al dan niet te beslissen om de huurprijzen te indexeren”, maakte Homans onmiddellijk duidelijk. “Dit is expliciet onze bevoegdheid.”

De minister toonde zich niet mals voor de federale CD&V’ers. “Een lid van de federale regering voelde zich geroepen om met allerlei uitspraken hierover naar de media te stappen. Er is uiteraard geen overleg geweest. Indien er overleg zou zijn geweest, zou de betrokken federale minister zich misschien bewust zijn geweest van het feit dat hij geenszins bevoegd is om hierover uitspraken te doen.”

‘Geen twist binnen regering’

Met haar standpunt blijft Homans op verzet stuiten van de christendemocraten. “Al decennialang is er een consensus dat de huurprijzen net als de lonen en de uitkeringen een indexsprong ondergaan”, reageerde Partyka. “Daar zijn redenen voor (…) De huurder ziet zijn nettoloon geblokkeerd worden of op termijn dalen. Dat heeft een negatieve invloed op zijn koopkracht en op de economische groei.”

Homans ontkende dat de oneningheid zich zou uitstrekken tot de regeringsploeg. “Ik wil nog even duidelijk stellen dat er geen twist is binnen de Vlaamse regering. Een federaal minister heeft uitspraken gedaan over een materie waarvoor hij niet bevoegd is. Ik heb in de Vlaamse regering geen enkele vorm van twist ervaren. Dat is op dit ogenblik nog steeds niet het geval. Volgens mij zitten we allemaal op dezelfde lijn”, besloot ze. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content