Jean-Marie Dedecker: ‘Moeten Vlaams Belang reële kans geven om mee te besturen’

Jean-Marie Dedecker © Belga Image

Als het van Kamerlid Jean-Marie Dedecker afhangt, moet Vlaams Belang een ‘reële kans’ krijgen om mee te besturen op Vlaams niveau. ‘Ik vind het momentum om hen mee te laten besturen. We moeten hen een reële kans geven’, zo zei Dedecker in VTM NIEUWS. De piste voor een minderheidskabinet met gedoogsteun van Vlaams Belang is volgens Dedecker zijn idee.

Er is de voorbije dagen veel gezegd en geschreven over de gesprekken die N-VA-voorzitter en Vlaams ‘formateur’ Bart De Wever voert met Vlaams Belang, de grote winnaar van 26 mei. Wat met cordon sanitaire? Hoe ernstig is de paringsdans tussen N-VA en Vlaams Belang? In De Zondag sluit N-VA-kopstuk Theo Francken een minderheidskabinet met gedoogsteun vanuit Vlaams Belang niet uit.

Terwijl afscheidnemend Kamervoorzitter Siegfried Bracke in De Zevende Dag liet verstaan dat hij een regering tussen N-VA en Vlaams Belang niet meteen ziet gebeuren, vindt Jean-Marie Dedecker, als onafhankelijke verkozen op de N-VA-Kamerlijst in West-Vlaanderen, dat Vlaams Belang ‘een reële kans’ moet krijgen. ‘Ik vind het momentum gekomen’, aldus Dedecker. Of Vlaams Belang die kans krijgt, zal volgens Dedecker afhangen van het programma dat Vlaams Belang naar voor schuift.

De piste waarbij N-VA een minderheidskabinet maakt met gedoogsteun van het Vlaams Belang is volgens Dedecker een idee van hemzelf. ‘Ik heb dat voorgesteld. Ik geloof daarin’, zegt Dedecker. Hij verwijst naar het Nederlandse voorbeeld waarbij Rutte kon rekenen op gedoogsteun van Geert Wilders. ‘Wilders is dat nadien ook nooit meer te boven gekomen. Hij heeft toen zijn ware gelaat moeten tonen en is afgestraft geweest. Ik pleit voor eenzelfde scenario met een klassieke partij (CD&V of Open Vld) en gedoogsteun van Vlaams Belang. Dan zou men ook de wil van de kiezer invullen’, aldus Dedecker.

Wat de federale formatie betreft, rekent Dedecker op een erg lange formatieperiode. Onderhandelen over een regering met de PS, kan volgens Dedecker maar op één voorwaarde: ‘Dat we gaan naar confederalisme’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content