Siegfried Bracke (N-VA) niet van plan uittredingsvergoeding te laten schieten

Siegfried Bracke

Gewezen Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) kwam in De Zevende Dag zijn visie geven op de uitslag van de verkiezingen en de regeringsonderhandelingen. Ook zijn afscheid kwam ter sprake.

Er is de voorbije dagen veel gezegd en geschreven over de gesprekken die N-VA-voorzitter en Vlaams ‘formateur’ Bart De Wever voert met Vlaams Belang, de grote winnaar van 26 mei. In De Zondag sluit N-VA-kopstuk Theo Francken een minderheidskabinet met gedoogsteun vanuit Vlaams Belang niet uit.

Gewezen Kamervoorzitter Siegfried Bracke, die vrijdag bekendmaakte dat hij afscheid neemt van de politiek, vindt dat zijn partij moet praten met Vlaams Belang. Hij noemt het cordon sanitaire ook ‘een concept uit een vorige tijd’. Dat andere partijen zoals CD&V en Open Vld de deur voor Vlaams Belang na 26 mei meteen hebben gesloten, vindt hij ‘niet verstandig, niet wijs’.

Maar een coalitie tussen N-VA en Vlaams Belang ziet Bracke ook niet meteen gebeuren. ‘Om de simpele reden dat er te veel verschillen zijn, net zoals er te veel verschillen zijn met de PS’, aldus Bracke.

‘Martiale taalgebruik’

Bracke heeft in De Zevende Dag ook een aantal mogelijke redenen opgesomd waarom zijn partij terrein heeft verloren en Vlaams Belang heeft gewonnen. Zo verwees hij naar het migratiethema en ziet hij ook een socio-economische factor. Maar daarnaast moet er volgens hem ook eens gekeken worden naar ‘de manier waarop in dit land aan politiek gedaan wordt’.

Met name de bitse manier waarop politici met elkaar omgaan, laat volgens Bracke zijn sporen na. Ook zijn eigen partij zou best stoppen met het ‘martiale taalgebruik’. ‘Je moet op je woorden letten. Je bent best beleefd, vriendelijk en voorkomend.’ Zo had de omstreden Marrakesh-campagne bijvoorbeeld ‘nooit mogen gebeuren’. Dat er in de schoot van de regering-Michel vaak werd gekibbeld, gaf volgens Bracke de indruk dat de ministers niets anders deden dan ruzie maken. ‘Dan krijg je natuurlijk mensen die, zoals Jean-Marie Dedecker toonde, een foert-teken maken en op Vlaams Belang stemmen.’

Uittredingsvergoeding

Bracke zwaait nu na 9 jaar politiek af. Op de vraag of hij nu aast op de stoel van voorzitter van de raad van bestuur van de VRT zegt Bracke duidelijk: ‘Dat lijkt me geen goed idee. Nee dus.’

Zijn uittredingsvergoeding van 175.356 euro zal hij ook niet laten schieten. ‘Waarom zou ik dat doen?’ Het argument dat Bracke een goed pensioen zal krijgen, terwijl het systeem van de uittredingsvergoedingen bestaat voor politici die hun inkomen verliezen als ze niet herverkozen geraken, vindt hij niet voldoende. ‘Dit is een systeem, het bestaat en je hebt daar recht op’, zegt hij, daarbij benadrukkend ‘dat we het al verschrikkelijk gedempt hebben’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content