Islamsafari: Dewinter tegengehouden aan grens, Wilders kondigt ‘massademonstraties’ aan

Filip Dewinter op 'islamsafari' in Molenbeek. © Belga

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter wou de Nederlandse politicus Geert Wilders (PVV) meenemen op islamsafari door Molenbeek, maar dat werd eerder deze week verboden door de gemeenten Molenbeek en Brussel.

Filip Dewinter (Vlaams Belang) is vrijdag Sint-Jans-Molenbeek niet in geraakt. Aan de grens van het Molenbeeks grondgebied werd de politicus tegengehouden door commissaris Johan Berckmans, die daarmee de politieverordening uitvoerde.

Dewinter herhaalde nogmaals dat Molenbeek nu officieel een no go-zone geworden is. ‘Molenbeek is van ons allemaal en kan en mag nooit ten prooi vallen van de radicale islam. Ik ben hier helemaal alleen, niet om te betogen of om actie te voeren. Ik kom alleen kijken in hoeverre Molenbeek ontoegankelijk is’, aldus Dewinter.

‘Ik ben in Mosoel, Aleppo en Damascus geweest. Daar heb ik nooit problemen gehad’

Filip Dewinter

Het Vlaams Belang-kopstuk had ook een deurwaarder meegenomen naar de grens van Molenbeek op het Saincteletteplein. Die zal nu verder bekijken of er bij de Raad van State verzet kan aangetekend worden tegen de politieverordeningen. ‘Ik ben in Mosoel, Aleppo en Damascus geweest. Daar heb ik nooit problemen gehad en werd ik door de overheid beschermd om de wijken te bezoeken, maar in Molenbeek ben ik niet welkom. Waarom ben ik hier niet welkom? Zijn er dingen die ik niet mag zien?’, vroeg Dewinter zich af.

Nadat de politie hem tegenhield aan de grens, maakte de Vlaams-Belanger meteen rechtsomkeer. Op zijn islamsafari werd Dewinter uiteindelijk niet bijgestaan door de Nederlandse politicus Geert Wilders (PVV). Die liet al snel verstaan de politieverordeningen niet aan zijn laars te willen lappen. ‘Voor mij is het ingewikkelder om daarheen te gaan’, zei hij. ‘Ik ben door de Belgische federale politie van de grens naar hier gebracht en zij zullen mij ook terugbrengen.’

Wilders wou naar eigen zeggen aan de Nederlandse bevolking laten zien dat Molenbeek ‘een stuk van ons grondgebied is en geen grondgebied van Marokko of Syrië’. ‘Ik wilde het signaal geven dat Molenbeek – en ik praat nu voor Filip Dewinter – van ons is, net zoals Den Haag en andere steden in Nederland van mij zijn.’ Jihadisten hebben nu volgens hem echter meer bewegingsvrijheid in Europa dan verkozen volksvertegenwoordigers, klonk het.

Demonstratie aan Gentse moskee

Wilders wil het daar bovendien niet bij laten, en kondigt massademonstraties aan in België en Nederland tegen de islamisering. ‘Deze twee fatwa’s (van de gemeenten Brussel en Molenbeek, nvdr.) waren voor mij de spreekwoordelijke druppel, vanaf vandaag gaan wij het verzet beginnen organiseren, met massademonstraties’, aldus Geert Wilders in de Kamer.

Hij stelt protest in de ‘wijken en in de stad’ in het vooruitzicht. Een duidelijke organisatie is er nog niet, maar de PVV’er kondigt wel aan zelf aanwezig te zullen zijn bij de manifestaties in Nederland. Hij wil naar eigen zeggen de wijken heroveren op de islam en heeft het over demonstraties voor ‘de komende maanden, jaren’. ‘Want de problemen zijn nu groot, maar wat er demografisch aankomt, onder meer met de explosieve bevolkingsgroei in Afrika… Als we niet optreden zullen wij ons land, onze cultuur en – misschien het allerergste – onze vrijheid kwijt raken.’

Dewinter wil dinsdagavond al beginnen met een demonstratie aan de moskee die aan de Gentse Rabotwijk wordt gebouwd. Het gaat om de grootste van Vlaanderen. ‘Een moskee die betaald en georganiseerd wordt door Diyanet’, aldus Dewinter.

Partner Content