Ewald Pironet

‘Investeerders en toeristen die nog naar België willen komen, moeten wel gek zijn. Of moslimextremist’

De berichten in de internationale pers zijn vernietigend voor het imago van ons land, schrijft Ewald Pironet.

Schietgebed van Pironet

Met enige regelmaat schrijft Ewald Pironet, senior writer van Knack, een opinie over een actuele gebeurtenis.

Na de terreuraanslagen in Parijs is het imago van België volledig besmeurd. De Britse zakenkant Financial Times heeft het bijvoorbeeld over ‘Belgium’s arm bazaar’, het grootwarenhuis waar je zonder veel moeite oorlogstuig kan kopen. Tussendoor wordt er aangestipt dat, in verhouding van de totale bevolking, uit geen enkel ander land meer inwoners naar Islamitische Staat (IS) trokken om er te gaan strijden. De conclusie is duidelijk: ‘Black market in guns has made the country an operational centre for jihadis‘, België is een draaischijf voor moslimterrorisme dankzij de zwarte markt in wapens.

In The New York Times verscheen dan weert een artikel met als kop: ‘How Belgium Became Home to Recent Terror Plots’. De eerste zin zet meteen de toon: ‘Belgium is a relatively small country that is home to a well-developed underground jihadist pipeline that has made it Europe’s biggest per capita source of fighters to Syria‘. Voor wie er nog mocht over twijfelen: het kleine landje België is het drukke kruispunt voor de internationale moslimterreur. Daarna volgt een lange opsomming van alle terreurdaden die vanuit België of door Belgen werden gepleegd.

Investeerders en toeristen die nog naar België willen komen, moeten wel gek zijn. Of moslimextremist

Het Amerikaanse nieuwsagentschap Politico gaat naar aanleiding van de aanslagen in Parijs nog een stap verder en schrijft onomwonden: ‘Belgium is a failed state‘, een land waar de overheid weinig of geen controle heeft over haar grondgebied. België wordt hier genadeloos gefileerd: ons land schiet op politiek en bestuurlijk vlak tekort, politie en gerecht laten grote steken vallen, fiscaal en economisch is het een puinhoop. De conclusie luidt onverbiddelijk: ‘In combination they created the vacuum that is being exploited by jihadi terrorists‘, ons uitgeteerd landje is de ideale voedingsbodem voor moslimterrorisme.

Het is een understatement om te zeggen dat al deze en soortgelijke berichten in de internationale pers het imago van ons land geen goed hebben gedaan. De regering-Michel heeft niets ondernomen om al die berichten tegen te spreken – misschien kan ze dat ook moeilijk, want ze bevatten waarheid.

Die berichten in de internationale pers zijn vernietigend: ministers kunnen de wereld rond reizen en vertellen hoe hard de Belgen werken, dat het belastingtarief misschien hoog lijkt maar dat daar altijd kan over worden gepraat en met handen en voeten uitleggen wat de voordelen van de notionele intrest zijn, maar het beeld dat de jongste dagen van ons land in het buitenland werd geschetst is nefast. Investeerders en toeristen die nog naar België willen komen, moeten wel gek zijn. Of moslimextremist. Het terreurniveau in de hoofdstad werd alvast tot het hoogste niveau 4 opgetrokken.

Partner Content