Hoe de naakte rug van Elio Di Rupo inzet wordt van een politieke rel (video)

Elio Di Rupo (PS) in het VIER-programma Kroost. © VIER
Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester Adjunct-hoofdredacteur Knack

Dat de naakte rug van premier Elio Di Rupo (PS) te zien is in een televisieprogramma is in Wallonië een debat waard. ‘Het toppunt van onfatsoenlijkheid,’ klinkt het. Het kabinet van Di Rupo reageert dat het om een ‘respectvolle reportage’ gaat.

Premier Elio Di Rupo (PS) is in het nieuwe VIER-programma Kroost te zien terwijl hij op de bloedhete 21 juli 2013 snel een ander hemd aantrekt. Daarbij komt zijn naakte rug in beeld. ‘Het toppunt van onfatsoenlijkheid’ en ‘ik schaam me Belg te zijn’ waren enkele reacties in het Franstalige landsdeel. De premier reageert bij monde van zijn woordvoerder dat het om ‘een respectvolle reportage’ gaat. Ook de reportagemakers zien het probleem niet.

Premier Elio Di Rupo (PS) komt volgende week aan bod in Kroost op VIER. In die aflevering zal hij te zien zijn met blote rug, terwijl hij snel een ander hemd aanschiet. De scène is immers gefilmd op 21 juli: de nationale feestdag was vorig jaar niet alleen bloedheet, maar ook erg druk door de troonswissel tussen koning Albert II en koning Filip.

Naakte mannenruggen hebben niet meteen de reputatie maatschappelijk taboe te zijn, alleszins niet in dit deel van de wereld. Toch is er wat deining over de rug van Di Rupo ontstaan in Wallonië, te zien in de trailer van de bewuste aflevering. Op RTL-TVI werd een debat gehouden over de naakte rug van de premier. Liberaal Alain Destexhe (MR) zegt zich te schamen voor België.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Le Soir-journaliste Emanuelle Praetgaat nog een stapje verder en noemt het beeld ‘het toppunt van onfatsoenlijkheid’. Praet: ‘Wat is de boodschap? Schandalig.’

Kabinet premier: ‘Bekijk respectvolle reportage voor zware woorden in mond te nemen’

Bij het kabinet van de premier en bij de documentairemakers vallen deze reacties op koude steen. De woordvoerder van Di Rupo raadt aan vooral de documentaire te bekijken ‘vooraleer zware woorden in de mond te nemen.’ In Het Laatste Nieuws laat die optekenenn dat het om een ‘respectvolle reportage’ gaat.

Documentairemaker: ‘Ik schaam me dat Destexhe Belg is’

DocumentairemakerEric Goens ziet evenmin het probleem: ‘De opname dateert van 21 juli. Het was toen snikheet en we volgden de premier naar zijn ambtswoning, waar hij snel een ander hemd aantrok. Als we ons daar al gaan over opwinden,’ zegt hij in Het Laatste Nieuws. Goens noemt de heisa te zot voor woorden en repliceert op Destexhe met ‘Ik schaam mij dat Destexhe een Belg is’. In De Morgen zegt hij dat ‘die Destexhe dringend op strafkamp moet naar Noord-Korea.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content