Hinder bij De Lijn verwacht door staking

© Belga

Vooral bussen en metro’s van De Lijn, MIVB en TEC zullen hinder ondervinden bij de Nationale Actiedag op 4 maart.

De socialistische vakbond ABVV en de liberale vakbond ACLVB houden op vrijdag 4 maart een nationale actiedag. Vooral de bussen en metro’s van De Lijn, MIVB en TEC zullen hierbij hinder ondervinden.

In heel wat bedrijven in alle beroepssectoren zal de werking op vrijdag verstoord zijn.

Openbaar vervoer Wie vrijdag de bus, tram of metro moet nemen, kan zich best voorbereiden op heel wat problemen, zowel in Vlaanderen, Brussel als in Wallonië.

De Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn zal vrijdag niet volgens schema rijden. De grootste hinder wordt verwacht in Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen. In Antwerpen en Oost-Vlaanderen zal tussen 60 en 70 procent van de bestuurders uitrijden. Limburgers hebben geluk, daar zou immers weinig of geen hinder zijn. Reizigers kunnen vanaf 6 uur terecht op de website www.delijn.be en op het infonummer 070-220.200 voor concrete informatie over de dienstverlening.

De voertuigen van de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB alsook het verkoopnet zullen heel wat hinder ondervinden. De vakbonden verwachten tot bijna 50 procent geschrapte metrostellen en bij het busverkeer zou de actie nog groter zijn. Vanaf 6 uur kunnen reizigers terecht op de site www.mivb.be en op het informatienummer 070-232.000 voor extra informatie.

De Waalse openbaarvervoermaatschappij TEC waarschuwt reizigers dat ernstige verstoringen mogelijk zijn op het hele netwerk. De bussen zullen het meeste hinder veroorzaken, in de regio Luik-Verviers zou zelfs geen enkele bus rijden. Vooral in Charleroi en Luik wordt de grootste storing voorspeld en zal ‘alles plat liggen’. In de overige Waalse provincies wordt er middelmatig ongemak verwacht.

De treinen bij de NMBS zouden normaal rijden, met eventueel enkele lokale uitzonderingen. De socialistische vakbond waarschuwt dat spoorwerknemers in Luik en Charleroi zich mogelijk bij de actiedag zullen aansluiten.

Andere sectoren Ook buiten de transportsector zullen heel wat werknemers staken. De ABVV van de regio Luik-Hoei-Warremme heeft opgeroepen tot een algemene 24-urenstaking waardoor onder andere heel wat bedrijven, groothandels en banken zullen platliggen. Ook in Waals-Brabant is er een oproep tot algemene staking.

In Hasselt roepen energieleverancier Luminus en sectorfederatie Agoria op tot staken. Afhandelaars Aviapartner en Flightcare op Brussels Airlines gaan ook het werk neerleggen, maar mogelijke hinder zal waarschijnlijk worden opgevangen door het ACV. Op de luchthaven van Zaventem zijn geen acties voorzien, maar spontane stakingen zijn mogelijk. Bij bpost kan elke regio zelf beslissen welke acties er gevoerd worden. In de gevangenissen werd er niet opgeroepen tot acties

Verschillende blokkades aan industrieterreinen en bedrijvencentra kunnen ook zorgen voor problemen.

IPA De nationale actiedag wordt georganiseerd omdat de twee betrokken vakbonden het Interprofessioneel Akkoord (IPA) en het bemiddelingsvoorstel van de regering niet goedkeuren, zelfs na de verbeteringen blijft het ontwerp onvoldoende.

Meer informatie over andere acties vindt u op de website van het ABVV en het ACLVB.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content