Column

Peter Casteels

‘Het zijn meestal heel banale dingetjes waardoor iemand fan wordt van een acteur’

Peter Casteels Redacteur Knack

Columnist Peter Casteels kan zijn ogen niet van Olivia Colman afhouden.

Aan haar jurk te zien – een afschuwelijk lelijk ding – was het ook voor Olivia Colman onverwacht dat ze überhaupt uitgenodigd was voor de Oscaruitreiking van zondag. Ik wist niet eens dat ze met haar rol als koningin Anna in The Favourite genomineerd was voor de Oscar voor de beste actrice, dus ik kan u ook niet zeggen dat ik had voorspeld dat zij zou winnen. Daarvoor interesseerden de Oscars mij tot voor heel erg kort geleden onvoldoende. Nu blijkt dat één van mijn absolute lievelingsactrices in Los Angeles kan winnen, is dat uiteraard gekanteld.

Het was ook echt bizar dat de Britse Colman de shortlist had gehaald, en daarmee al voor even in het middelpunt van Hollywood kwam te staan. Ze zal binnenkort ook Claire Foy vervangen als koningin Elizabeth II in The Crown op Netflix, een serie waarnaar ik alleen om die reden zal beginnen te kijken. Maar tot voor kort was ze vooral bekend van (veel) kleinere rollen in Britse series, en dan vooral in comedy. De eerste keer dat ik haar zag, was toen ze tussen 2004 en 2007 de geweldige Harriet Schulenburg speelde in Green Wing, een ziekenhuissitcom die niet de faam heeft die hij verdient.

Het zijn meestal heel banale dingetjes waardoor iemand fan wordt van een acteur.

Maar waarom zie ik Colman zo graag spelen? Ik denk gewoon dat het mijn type is. Net als Sandra Oh in Killing Eve, die in januari voor haar rol in die reeks ook al een Golden Globe kreeg, speelt ze vaak eenzelfde soort mens. Een – ik probeer het even samen te vatten – geëmancipeerde en zelfs intelligente vrouw die niettemin moeite heeft met het leven en de wereld om haar heen. Met Anna speelt Colman daarvan een variatie in The Favourite: ze is wel koningin van Engeland, maar zou liefst de hele dag met haar konijnen spelen. Het zit ‘m vooral in Colmans blik, waar ik vaak al genoeg aan heb. Het is iets tussen verrassing en paniek – heel geestig om te zien. Het was ook exact die blik die ze opzette toen ze hoorde dat de Oscar van haar was.

Zou iedereen die echt mocht meestemmen voor de Oscars een beter onderbouwde mening hebben gehad over het talent van Colman? Ik heb eigenlijk het idee van niet: het zijn meestal hele kleine, banale dingetjes waardoor iemand fan wordt van een acteur. Het is belachelijk om daar in grote woorden over te spreken. En als zelfs Olivia Colman daardoor eens een Oscar kan winnen, vind ik dat helemaal prima.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content