Het handelsmerk van Vladimir Poetin: 10 straffe uitspraken

Russische president Vladimir Poetin © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

‘Homo’s zijn welkom in Sotsji, als ze maar uit de buurt van kinderen blijven.’ De Russische president Vladimir Poetin zit niet verlegen om een omstreden uitspraak. 10 markante uitlatingen.

Weinig wereldleiders zullen de hand van Vladimir Poetin schudden tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji. Verschillende prominenten weigerden aanwezig te zijn uit protest tegen de schending van de mensenrechten en de omstreden wetgeving tegen homopropaganda. Toch probeerde Poetin de wereld nog te overtuigen dat homo’s wel welkom zijn. Dat deed hij geheel conform zijn eigen stijl: met een controversiële uitspraak. 10 opmerkelijke uitlating van de Russische leider.

1. ‘Homo’s zijn welkom op de Olympische winterspelen in Sotsji, maar ze moeten uit de buurt van kinderen blijven’

In een poging te reageren op de controversiële wetten die Russische homoseksuelen buiten de samenleving plaatsen, gooide de Russische president nog wat extra olie op het vuur.

2. ‘Ik benijd Obama: hij kan rustig spioneren en komt er nog mee weg ook’

Nadat Rusland besloot om de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden asiel te verlenen, kwam de reeds koele relatie tussen de Amerikaanse president Barack Obama en Poetin op de helling terecht.

Poetin prees Snowden meermaals voor zijn daden. Toch benadrukte hij uitdrukkelijk dat er niets mis is met spionage. “Het is er altijd geweest en zal altijd blijven bestaan.”

3. ‘De Amerikaanse geheime dienst zou toch wel wat professioneler mogen optreden’

Tegelijkertijd sprak de president op denigrerende toon over de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA. Volgens Poetin hadden ze Snowden eenvoudig kunnen oppakken “hadden ze wat meer moeite gedaan”.

4. ‘De VN-resolutie die militair ingrijpen in Libië mogelijk maakt, doet denken aan de oproepen aan de oproepen voor de Kruistochten tijdens de Middeleeuwen’

Ook op het internationale toneel deinst Poetin er niet voor terug om belangrijke beslissingen met de nodige beeldspraak in twijfel te trekken.

Poetin was g een voorstander van de militaire interventie in Libië. Hij verwees naar de kruistochten in de Middeleeuwen. Medvedev, toen president, noemde de uitlatingen van Poetin ” onacceptabel”.

5. ‘Wat de VS beweert is volslagen onzin, ze verspreiden leugens’

Als bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad, trekt Poetin de beschuldigingen aan diens adres geregeld in twijfel. Poetin noemde de bewering van de Verenigde Staten dat de Syrische regering chemische wapens had gebruikt, volslagen onzin. “Leugens”, zei hij.

6. ‘Het is niet nodig Stalin te verguizen’

Voor Poetin is traditie erg belangrijk. De continuïteit van de staat is voor hem belangrijker dan kritiek op de Sovjetdictatuur. Zo haalde hij vorige week nog een onafhankelijke televisiezender van de ether, nadat die een “morele rode lijn had overschreden.” In een poll had de zender de kijkers een omstreden vraag voorgelegd: Hadden de Sovjetleiders tijdens de Tweede Wereldoorlog Leningrad moeten opgeven om Russische levens te sparen?

Volgens Poetin is het niet nodig om Stalin te verguizen. Dit voorval toont opnieuw aan dat Poetin niet alleen over het heden beslist, maar dat hij ook graag de geschiedenis inkleurt.

7. ‘Een dief hoort in de gevangenis’

De gevangenisstraf voor de voormalig oliemagnaat Michael Chodorkovksi was voor Poetin niet meer dan terecht. “Een dief hoort in de gevangenis”, zei hij tijdens een interview. Chodorkovski kreeg acht jaar cel voor belastingontduiking. De straf werd gezien als een politieke afrekening, omdat hij zich tegen toenmalig president Poetin verzette en oppositiepartijen financierde. Eind december werd de oliemagnaat in het kader van de amnestiewet vrijgelaten.

8. ‘De meiden van Pussy Riot hebben erom gevraagd, en ze hebben hun verdiende loon gekregen’

Naar aanleiding van zestigste verjaardag van Vladimir Poetin zond de Russische staatszender een documentaire uit die een andere kijk wierp op het leven van de Russische president. Enkele openhartige interviews maakten daar deel van uit. In een van die interviews kwamen de vrouwen van de Protestgroep Pussy Riot, ter sprake. “Zij hebben hun verdiende loon gekregen”, sprak Poetin erg koeltjes.

9. ‘We blijven terroristen bestrijden, tot hun totale vernietiging’

Twee maanden voor de Winterspelen in Sotsji werd de Russische stad Vodograd in 24 uur tijd opgeschrikt door twee bloedige aanslagen. Aanslagvrije spelen, werd prompt prioriteit nummer één voor de Russische president.

“De totale vernietiging”, dat is volgens Poetin het lot dat terroristen te wachten staat.

10. ‘Europa houd je handen van Oekraïne’

De voormalige Sovjetstaat Oekraïne blijft verdeeld tussen een pro-Russisch en een pro-Europees kamp. Al sinds november 2013 protesteren anti-regeringsgezinde in de hoofdstad Kiev. Hoewel Europa met de handen in het haar zit over mogelijke sancties en hoever een inmenging kan gaan, is de zaak voor Poetin erg duidelijk. “Europa moet zich niet moeien.”

In een interview maakte Poetin bovendien een opmerkelijke vergelijking: “Hoe zou Europa reageren moest Rusland zich moeien met de moeilijkheden in Griekenland of Cyprus.”

Partner Content