De Amerikaanse president Barack Obama heeft een overleg met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin, dat in september gepland was, afgezegd. Reden daarvoor zijn de spanningen rond de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden, die in Rusland een tijdelijk visum heeft gekregen. Dat deelden verschillende Amerikaanse en Russische media mee.

Voorafgaand aan de G20-top begin september in Sint-Petersburg, zou Obama voor gesprekken met Poetin naar Moskou reizen. "Na een diepgaande herziening besloten we dat er onlangs niet genoeg vooruitgang is geboekt in onze bilaterale agenda met Rusland om een Amerikaans-Russische top te houden begin september", aldus een mededeling van het Witte Huis.

"We waarderen de verwezenlijkingen met Rusland tijdens de eerste termijn van de president, zoals het nieuwe START-verdrag, en samenwerking over Afghanistan, Iran en Noord-Korea."

VS: 'Niet voldoende vooruitgang over hete hangijzers'

Het Witte Huis oordeelt dat er de laatste twaalf maanden niet genoeg vooruitgang is geboekt over hete hangijzers zoals "raketafweer, wapencontrole, handel en commerciële betrekkingen, globale veiligheidsproblemen, mensenrechten en de burgermaatschappij". "De ontgoochelende beslissing van Rusland om Edward Snowden tijdelijk asiel te verlenen, was ook een factor", luidt het.

Rusland gaf Snowden tijdelijk asiel, wat de diplomatieke spanningen tussen Washington en Moskou aanwakkerde. De Verenigde Staten eisten verschillende malen dat de klokkenluider uitgeleverd zou worden, aangezien hij informatie over de operaties van de Amerikaanse geheime dienst NSA lekte aan de Britse krant The Guardian. Joeri Oesjakov, woordvoerder van Poetin, zei aan het Russische persagentschap Interfax dat de problemen die tot de asielaanvraag van Snowden hebben geleid, niet door Rusland zijn veroorzaakt.

Het Witte Huis liet al enkele weken onduidelijkheid bestaan over de bilaterale ontmoeting. Ondanks het diplomatieke geschil wil Obama wel deelnemen aan de G20-top op 5 en 6 september. Dat zei de president aan talkshow-moderator Jay Leno op de Amerikaanse zender NBC.

Kremlin ontgoocheld door afgelaste ontmoeting

Moskou is ontgoocheld dat Obama de ontmoeting met Poetin heeft geschrapt. Volgens het Kremlin toont die beslissing aan dat de Verenigde Staten niet bereid zijn op een hoog niveau en op gelijke voet betrekkingen met Rusland op te bouwen. Obama is wel nog steeds welkom, klonk het.

Ontmoeting ministers Buitenlandse Zaken gaat wel door

Later staat een ontmoeting tussen de ministers van Buitenlandse Zaken en ministers van Defensie van beide landen gepland. Over dat treffen bestond eveneens onduidelijkheid, maar het Witte Huis liet weten dat het overleg in Washington zal plaatsvinden.

Snowden, die als IT-consulent voor de Amerikaanse geheime dienst NSA werkte, heeft meer dan vijf weken doorgebracht in de transitzone van de internationale luchthaven Sjeremetjevo. Hij kwam daar op 23 juni aan met een vliegtuig uit Hongkong, waar hij aan het licht had gebracht dat de inlichtingendiensten van de Verenigde Staten op grote schaal gebruik maken van internetspionage, via een geheim programma met de codenaam Prism. De Verenigde Staten trokken zijn paspoort in. (Belga/AVE)