Guttenberg: “Pijnlijkste beslissing van mijn leven”

© Epa

De Duitse minister van Defensie Karl-Theodor zu Guttenberg, de rijzende ster aan het firmament, neemt ontslag nadat hij plagiaat gepleegd had in zijn proefschrift voor zijn doctoraalstitel.

De christendemocraat was de gedoodverfde opvolger van bondskanselier Angela Merkel. Hij stapt op nadat bekend geraakt was dat hij plagiaat pleegde in zijn proefschrift voor zijn doctoraalstitel. De universiteit van Bayreuth (Beieren) had vorige week al op vraag van Guttenberg zelf de titel van doctor ingetrokken. De minister had in een brief aan de universiteit toegegeven “ernstige technische fouten” te hebben gemaakt.

“Ik heb bondskanselier Angela Merkel in een vriendschappelijk onderhoud verteld dat ik mij uit al mijn politieke functies terugtrek en ontslag neem”, klonk het op een persconferentie. “Het was de pijnlijkste beslissing van mijn leven”.

Volgens Guttenberg concentreerden de media zich op de persoon Guttenberg en zijn doctoraat en werd op die manier de aandacht afgeleid van zijn rol als defensieminister, “terwijl Duitse soldaten in Afghanistan vechten en sterven”. “Ik was altijd bereid te vechten, maar ik zit aan het einde van mijn krachten”.

De 39-jarige minister zegt dat het een moeilijke beslissing was om ontslag te nemen uit een ambt waar hij “zijn hele ziel had in gelegd.”

Politie Al minstens vijftien auteurs zeggen dat zij hun teksten in het proefschrift van 2006 hebben herkend, waaronder Europarlementsleden en een hoogleraar recht. 20.000 Duitse wetenschappers schreven een brief naar Merkel om het ontslag van de defensieminister te eisen.

Bij de politie zijn vorige woensdag twee klachten ingediend, waaronder voor schending van het auteursrecht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content