Groen! vraagt duidelijkheid

Groen!-voorzitter Wouter Van Besien wil weten of zijn partij zal aanschuiven aan de onderhandelingstafel of niet.

“Als wij als groene partijen uit de boot vallen omdat de anderen voor een rechtser sociaal-economisch beleid gaan, moeten ze dat zeggen”, vindt van Besien.

Toch ziet hij niet in hoe het uitsluiten van de groenen de vastgelopen situatie zou verbeteren: “Wij hebben niet voor de huidige blokkering gezorgd. In het communautaire debat zijn wij niet het probleem”.

Reynders

Informateur Didier Reynders legde afgelopen weekend de wil vast om verder te onderhandelen met de huidige ontslagnemende coalitie van CD&V, MR, PS, Open Vld en cdH, aangevuld met de N-VA.

De PS schoot die piste maandag af en wil er zeker de sp.a bij. Ook de groenen moeten voor PS-voorzitter Di Rupo nog niet uitgesloten worden.

Communautair akkoord

Van Besien merkt op dat CD&V en N-VA er tot nu toe altijd op stonden dat er eerst een communautair akkoord zou komen en er dan pas over een regering zou gesproken worden. “Nu de liberalen erbij komen, vinden ze het blijkbaar niet erg dat die volgorde wordt gewijzigd.”

“Als het socio-economische aspect de partner- en methodekeuze bepaalt, willen we daar graag van op de hoogte zijn”, zegt de groene voorzitter.

Informateur Didier Reynders heeft dezer dagen nog verschillende discrete contacten met de politieke partijen die hij de voorbije weken geconsulteerd heeft. Woensdag moet Reynders schriftelijk verslag uitbrengen bij de koning. Het is niet uitgesloten dat de liberaal dinsdag nog een of meerdere partijvoorzitters ziet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content