Uit stress eten kan ook gezond zijn

© Thinkstock

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat als we gestresseerd zijn, we voedsel willen eten dat we anders ook vaak eten, of het nu gezond of ongezond is. “Gewoontes veranderen niet in situaties met een hoge druk”, zegt onderzoeker en psycholoog David Neal.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij 59 studenten aan de Universiteit van Californië in Los Angeles tijdens de examenperiode. De onderzoekers boden hen zowel gezonde als ongezonde snacks aan en vroegen hen daarna naar hun doordeweekse eetgewoontes. Zo kwamen de onderzoekers te weten dat de studenten tijdens de examens dezelfde snacks kozen als tijdens een normale week.

“Gewoontes veranderen niet in situaties met een hoge druk”, zegt onderzoeker en psycholoog David Neal. “Mensen gaan onder stress juist terugvallen op hun gewoontes, of die nu gezond zijn of niet.”

Eerder onderzoek van de Universiteit van Zuid-Californië toonde ook al aan dat studenten tijdens stresserende examenperiodes gedachteloos terugvallen op hun gewoontes. En daarbij waren ook gezonde gewoontes zoals het eten van havermout bij het ontbijt of regelmatig sporten.

Maar hoe vorm je gezonde, productieve gewoontes? “Je wilt dat het gedrag gemakkelijk is om uit te voeren, zodat je het vaak zult herhalen en het uiteindelijk deel begint uit te maken van je dagelijkse routine”, zegt onderzoekster Wendy Wood. (KJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content