‘Sociaaleconomische status bepaalt type kanker’

© iStock

De sociaaleconomische status van een persoon zou een invloed hebben op het soort kanker dat men mogelijk krijgt, zo blijkt uit een Amerikaanse studie.

Kanker komt zowel bij rijke als arme mensen voor, maar volgens Amerikaanse wetenschappers heeft de sociaaleconomische status van een persoon wel invloed op het soort kanker dat men mogelijk ontwikkelt. Bepaalde vormen van kanker komen vaker voor in armere of juist rijkere woongebieden, stelt de studie die werd gepubliceerd in het vakblad CANCER.

Het onderzoek omvatte bijna 3 miljoen mensen met een tumor die tussen 2005 en 2009 verspreid woonden over 16 verschillende staten en Los Angeles. De onderzoekers onderzochten de armoedegraad van de patiënten en deelden de tumors nadien op in vier groepen, elk gebaseerd op een bepaalde mate van armoede. Zo bleken 32 van de 39 kankersoorten gelinkt aan de mate van armoede. Stemband-, baarmoederhals-, penis- en leverkanker komen vaker voor in armere woongebieden. Teelbal-, schildklier- en huidkanker zijn dan weer vaker terug te vinden bij meer welgestelde mensen.

De sociaaleconomische status heeft eveneens een effect op de incidentie van kanker en het sterftecijfer. “Bij armere mensen komt kanker doorgaans minder voor, maar het sterftecijfer ligt er hoger en vice versa”, zegt Francis Boscoe, een van de onderzoekers van het New York State Cancer Registry. “Als het op kanker aankomt, lopen mensen uit armere woonplaatsen meer kans om te sterven aan de ziekte, terwijl de mensen uit rijkere gebieden er heel hun leven lang mee om kunnen gaan. Armen sterven dus eerder aan de ziekte, rijken sterven met de ziekte”, aldus de onderzoeker. (KVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content