De telefoonpermanentie is elke werkdag bereikbaar van maandag tot vrijdag van 15 tot 19 uur. Buiten die uren is het mogelijk dat rokers teruggebeld kunnen worden. De professionele tabakologen luisteren, begeleiden, geven informatie en raad. Ze kunnen mensen die willen stoppen met roken, ook doorverwijzen naar andere diensten.

In België is roken alleen al verantwoordelijk voor 30 procent van de sterfgevallen door kanker.

Didier Vander Steichel, algemeen directeur Stichting tegen Kanker

In 2018 vonden in het kader van die permanentie 8.713 contacten plaats, een stijging van 9 procent in vergelijking met 2017. Bijna 60 procent van de klanten is 46 jaar of ouder en 48 procent zit in een kwetsbare situatie: ze zijn arbeidsongeschikt, werken niet en of hebben een werkloosheidsstatuut. Liefst 42 procent van de bellers rookt meer dan 20 sigaretten per dag. Met de telefoonpermanentie bereikt Tabakstop vooral zware rokers die in ziekteverlof zijn.

Tabakstop biedt ook een gratis telefonische coaching aan. In 2018 schreven 1.267 personen zich in voor die persoonlijke coaching. Dat is een stijging van 20 procent in vergelijking met 2017. Bijna de helft van de deelnemers stopte na afloop van de begeleiding met roken.

Om de doeltreffendheid van de coaching te beoordelen, belt Tabakstop de deelnemers na zes maanden en na een jaar terug om te horen of ze nog roken. Uit de resultaten blijkt dat 24 procent van de gecoachte personen na zes maanden nog steeds is gestopt, zonder ook maar één moment te zijn hervallen. Na een jaar is dat 22 procent.

De website van Tabakstop kreeg 35 procent meer unieke bezoekers in vergelijking met 2017. En de nieuwe rookstop-app, gelanceerd op 5 november 2018, is volgens Tabakstop een groot succes. Tussen de lancering en 31 december 2018 werd de Tabakstop-app 7.249 keer gedownload. 'Met 519 gesprekken was ook de chatfunctie met onze tabakologen een schot in de roos', klinkt het.

'In België is roken alleen al verantwoordelijk voor 30 procent van de sterfgevallen door kanker', zegt Didier Vander Steichel, algemeen directeur van Stichting tegen Kanker. 'Daarom is de strijd tegen tabak dé prioriteit van Stichting tegen Kanker. Wij zijn trots dat onze Tabakstop-dienst steeds meer rokers begeleidt naar een leven zonder tabak.'

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, ziet dat de Vlaamse subsidie aan partnerorganisatie TABAK goed besteed is. 'Meer oproepen, bezoeken aan de website en downloads van de app van Tabakstop. Dat is positief nieuws. Hieruit blijkt dat steeds meer Vlamingen de stap willen zetten naar een leven zonder tabak. Zo werken we met z'n allen samen aan de doelstelling om tegen 2025 gezonder te leven.'

De telefoonpermanentie is elke werkdag bereikbaar van maandag tot vrijdag van 15 tot 19 uur. Buiten die uren is het mogelijk dat rokers teruggebeld kunnen worden. De professionele tabakologen luisteren, begeleiden, geven informatie en raad. Ze kunnen mensen die willen stoppen met roken, ook doorverwijzen naar andere diensten.In 2018 vonden in het kader van die permanentie 8.713 contacten plaats, een stijging van 9 procent in vergelijking met 2017. Bijna 60 procent van de klanten is 46 jaar of ouder en 48 procent zit in een kwetsbare situatie: ze zijn arbeidsongeschikt, werken niet en of hebben een werkloosheidsstatuut. Liefst 42 procent van de bellers rookt meer dan 20 sigaretten per dag. Met de telefoonpermanentie bereikt Tabakstop vooral zware rokers die in ziekteverlof zijn.Tabakstop biedt ook een gratis telefonische coaching aan. In 2018 schreven 1.267 personen zich in voor die persoonlijke coaching. Dat is een stijging van 20 procent in vergelijking met 2017. Bijna de helft van de deelnemers stopte na afloop van de begeleiding met roken.Om de doeltreffendheid van de coaching te beoordelen, belt Tabakstop de deelnemers na zes maanden en na een jaar terug om te horen of ze nog roken. Uit de resultaten blijkt dat 24 procent van de gecoachte personen na zes maanden nog steeds is gestopt, zonder ook maar één moment te zijn hervallen. Na een jaar is dat 22 procent.De website van Tabakstop kreeg 35 procent meer unieke bezoekers in vergelijking met 2017. En de nieuwe rookstop-app, gelanceerd op 5 november 2018, is volgens Tabakstop een groot succes. Tussen de lancering en 31 december 2018 werd de Tabakstop-app 7.249 keer gedownload. 'Met 519 gesprekken was ook de chatfunctie met onze tabakologen een schot in de roos', klinkt het.'In België is roken alleen al verantwoordelijk voor 30 procent van de sterfgevallen door kanker', zegt Didier Vander Steichel, algemeen directeur van Stichting tegen Kanker. 'Daarom is de strijd tegen tabak dé prioriteit van Stichting tegen Kanker. Wij zijn trots dat onze Tabakstop-dienst steeds meer rokers begeleidt naar een leven zonder tabak.'Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, ziet dat de Vlaamse subsidie aan partnerorganisatie TABAK goed besteed is. 'Meer oproepen, bezoeken aan de website en downloads van de app van Tabakstop. Dat is positief nieuws. Hieruit blijkt dat steeds meer Vlamingen de stap willen zetten naar een leven zonder tabak. Zo werken we met z'n allen samen aan de doelstelling om tegen 2025 gezonder te leven.'