Nobelprijs voor Geneeskunde gaat naar Zweed Svante Pääbo voor onderzoek naar DNA van uitgestorven mensachtigen

© Getty Images

De Nobelprijs voor Geneeskunde of Fysiologie gaat dit jaar naar de Zweedse arts en paleogeneticus Svante Pääbo voor zijn ontdekkingen in de ontrafeling van het genetische erfgoed van uitgestorven mensachtigen en de menselijke evolutie.

Dat heeft het Nobelprijscomité maandag bekendgemaakt.

De 67-jarige Svante Pääbo, verbonden aan het Max Planckinstituut in Leipzig, voerde onderzoek rond de sequentiebepaling van het Neanderthaler-genoom en lag mee aan de basis van de paleogenomica.

‘Door de genetische verschillen bloot te leggen die alle levende mensen onderscheiden van uitgestorven hominiden, hebben zijn bevindingen de basis gelegd voor het onderzoek naar wat ons mensen zo uniek maakt,’ aldus de jury.

‘De genetische verschillen tussen Homo Sapiens en onze nu uitgestorven naaste verwanten waren onbekend tot ze door het werk van Pääbo werden geïdentificeerd,’ voegt het Nobelcomité er in zijn besluit aan toe.

De gerenommeerde bekroning gaat gepaard met een geldprijs ter waarde van 10 miljoen Zweedse kronen (920.000 euro).

De Nobelprijs voor Geneeskunde ging vorig jaar naar de Amerikaanse fysioloog David Julius en de Armeens-Amerikaanse moleculair bioloog en neurowetenschapper Ardem Patapoutian voor hun ontdekking van temperatuur- en tastreceptoren in het lichaam.

Op 10 december, de sterfdatum van Alfred Nobel, worden de prijzen officieel overhandigd.

Partner Content