Blootstelling aan pesticiden verhoogt kans op diabetes

Mensen die op hun werk met pesticiden in aanraking komen, zoals boeren en kwekers, hebben een hogere kans om COPD te ontwikkelen. © iStock

Blootstelling aan pesticiden verhoogt de kans op diabetes met meer dan de helft. Maar om van een oorzakelijk verband te spreken is het nog te vroeg.

Wie aan pesticiden wordt blootgesteld, loopt 61 procent meer kans om diabetes te krijgen. Griekse onderzoekers besluiten dat na een analyse van 21 eerdere studies. Die studies namen de urine en het bloed van 66.000 mensen onder de loep.

De nieuwe analyse ‘ondersteunt de hypothese dat blootstelling aan verscheidene types pesticiden het risico op diabetes verhoogt’, zeggen de auteurs. ‘De analyse van elke pesticide afzonderlijk geeft aan dat bij sommige pesticides de kans om diabetes te ontwikkelen groter is dan bij andere.’

In de studies is onder meer sprake van chlordaan, DDT, heptachloor en hexachloorbenzeen.

Aanvullende analyse

De onderzoekers benadrukken dat de link tussen blootstelling aan deze pesticiden en het ontwikkelen van diabetes nog geen oorzakelijk verband bewijst. Daarom zijn ze nu bezig met aanvullende analyses van de bestaande data. Zo gaan ze ook de link tussen de blootstelling aan pesticiden en het ontwikkelen van verschillende soorten kankers onderzoeken.

Diabetes ontstaat door een samenspel van genetische en omgevingsfactoren. Steeds meer studies geven aan dat vervuilende stoffen, waaronder pesticiden, een rol spelen. Ook ftalaten, veel gebruikte weekmakers in producten zoals speelgoed, elektriciteitskabels en cosmetica, vergroten de kans op diabetes type 2 (ouderdomsdiabetes) aanzienlijk.

De resultaten van het Griekse onderzoek zijn deze week voorgesteld in Stockholm, op een bijeenkomst van de Europese Vereniging voor de Studie van Diabetes. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content