8 voedingsmiddelen waarvan u alleen maar meer honger krijgt

Ontbijtgranen © Istock

Iedereen kent het gevoel wel: nadat u een zak chips heeft verorberd, heeft u toch nog zin in iets zoet. Daar is een reden voor. Zoute snacks zijn eigenlijk niets meer dan koolhydraten die snel verteren. Door de sensorische verzadiging, kunt u het gevoel hebben dat uw ‘zoute maag’ vol zit, terwijl er in uw ‘zoete maag’ nog ruimte is voor lekkers.

Als u honger heeft, moet u logischerwijze eten. Maar wat als datgene wat u eet, u alleen maar extra honger bezorgt? Het komt vaker voor dan je denkt. “Honger is een complex proces veroorzaakt door allerlei interacties tussen de maag, hersenen, de darmen, pancreas en de bloedstroom”, legt specialist dokter Sue Decotiis uit in Time. “Maar het probleem is dat dit circuit heel eenvoudig verstoord wordt.” 8 etenswaren waarvan u een hongerig gevoel krijgt, ondanks een volle maag.

1. Wit brood en witte pasta

Wit brood en pasta zorgen voor een stijging van het insulineniveau. Een recente Spaanse studie bij 9.000 mensen toonde aan dat wie meer dan twee keer per dag wit brood eet, 40 procent meer kans loopt op overgewicht of obesitas over een periode van vijf jaar.

U kiest dus beter voor volkoren pasta en brood, want een belangrijk onderdeel daarvan zijn complexe koolhydraten. Die koolhydraten zijn moeilijker af te breken, waardoor energie gelijkmatiger vrijkomt en u minder snel last heeft van een hongergevoel.

2. Zoute snacks

Iedereen kent het gevoel wel; nadat u een zak chips heeft verorberd, heeft u toch nog zin in iets zoet. Daar is een reden voor. Zoute snacks zijn eigenlijk niets meer dan koolhydraten die snel verteren. Snelle energie wordt door de hersenen gelinkt aan zoetigheden, waardoor u meer zin krijgt in allerlei suikerrijke snacks. Door de sensorische verzadiging, kunt u het gevoel hebben dat uw ‘zoute maag’ vol zit, terwijl er in uw ‘zoete maag’ nog ruimte is voor lekkers.

3. Alcohol

Alcohol maakt u niet alleen hongerig, het zorgt er bovendien ook voor dat u ongezonder gaat eten. Leptine, het hormoon dat honger bestrijdt, neemt 30 procent af na drie alcoholische consumpties. Daarnaast doet alcohol het glycogeenniveau slinken, waardoor u zin krijgt in koolhydraten. Vaak grijpen mensen naar zoute snacks, waardoor ze meer dorst krijgen en nog meer alcohol gaan drinken.

4. Sushi

“Je denkt misschien dat je gezonde en kleine porties vis eet, als je voor sushi kiest. Maar eigenlijk is sushi meer rijst dan iets anders”, zegt de Amerikaanse diëtiste en wetenschappelijke consulente Susan M. Kleiner. Een kleine rol kan al snel overeenkomen met drie sneden wit brood.

5. Fastfood

Zo goed als elk ingrediënt van fastfood wakkert de eetlust aan. Verzadigde vetten veroorzaken een vorm van ontsteking in de darmen waardoor het lichaam stopt met het produceren van de hongerstillende neurotransmitters als dopamine en serotonine. Door de grote hoeveelheid zout in fastfood, kunt u uitgedroogd raken en de symptomen hiervan lijken op honger, waardoor veel mensen blijven eten.

6. Ontbijtgranen

Ontbijtgranen bevatten meestal een stevige hoeveelheid witte bloem én suiker. Deze combinatie op een nuchtere maag, zorgen ervoor dat uw insuline en bloedsuikerspiegel stijgen. En net ’s ochtends is het cortisolniveau het hoogst wat een grote aanslag op het metabolisme betekent. Cortisol is namelijk een stof die het lichaam ’s ochtends (en ’s avonds) aanmaakt om het lichaam voor te bereiden op activiteit. Een hoog niveau hiervan zorgt ervoor dat suikers minder goed worden opgenomen en verwerkt. Dit werkt vermoeidheid en een hongerig gevoel in de hand.

7. Kunstmatige zoetstoffen

Door kunstmatige zoetstoffen als aspartaam en sacharine te eten, fopt u eigenlijk de hersenen. Het brein wordt voorbereid op een dosis energie, maar krijgt het niet. Om dit te compenseren krijgt u zin in zoet.

8. Fruitsap

Fruitsap bevat wel alle suikers van uw favoriete fruit, maar niets van de vezels uit de schil of pulp. De bloedsuikerspiegel wordt door één glas al de hoogte ingejaagd, om dan opnieuw snel te dalen. Hierdoor krijgt u honger. Beter maakt u een smoothie waarbij u het gehele fruitstuk gebruikt en eventueel nog wat proteïnepoeder aan toevoegt. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content