6 redenen waarom schrijven goed is voor de gezondheid

© Thinkstock

Volgens gezondheidsexperts kruipen we best allemaal in de pen.

  1. Schrijven stimuleert het geheugen. Volgens onderzoek verwerken we informatie beter, wanneer we pen en papier gebruiken tijdens het studeren. De fysieke handeling van het schrijven heeft een positieve werking op het procedureel geheugen. Dat deel van de hersenen heeft zowel betrekking op motorische als op bepaalde cognitieve vaardigheden.
  2. Wonden genezen vlugger door te schrijven. Door gevoelens op te schrijven na een traumatische gebeurtenis, genezen ook fysieke wonden sneller. Bij Nieuw-Zeelands onderzoek liet men de helft van de proefpersonen schrijven over emoties, terwijl de andere helft mocht schrijven over alles behalve gevoelens. Vervolgens werd een huidbiopt afgenomen. Bij eerste groep genas de wond sneller dan bij de tweede.
  3. Schrijven helpt tegen kanker. Volgens het medische vakblad The Oncologist heeft schrijven een heilzame invloed op patiënten die een ingrijpende verandering zoals een kankerdiagnose ondergaan. Door te schrijven gaan kankerpatiënten niet alleen anders naar hun ziekte kijken, ook hun levenskwaliteit gaat erop vooruit.
  4. Schrijven maakt gelukkig. Wanneer hebt u laatst een lijstje gemaakt van alles waar u het leven dankbaar voor kunt zijn? Volgens een Amerikaans onderzoek loont het de moeite om een ‘dankbaarheidsdagboek’ bij te houden. Mensen die één keer per week de positieve zaken in hun leven neerschrijven, zijn veelal optimistischer.
  5. Schrijven is goed voor de nachtrust. Bovendien zou zo’n dankbaarheidsdagboek ook goed zijn voor uw nachtrust. Volgens onderzoek slapen mensen ook beter, als ze elke avond een kwartiertje de tijd nemen om neer te pennen waar ze dankbaar voor zijn.
  6. Schrijven is goed voor lichaam en geest. Volgens het blad Advances in Psychiatric Treatment is schrijven ook heilzaam op langere termijn. Schrijven heeft onder meer een gunstige werking op humeur, stress en depressies. Schrijven helpt ook bij de verwerking van een posttraumatisch stresssyndroom. Volgens het blad zou het zelfs goed zijn voor de werking van lever en longen. (YD)

Bron: www.huffingtonpost.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content