3D-hologram van hart dient als geleide bij ingrepen
Met een 3D-hologram van een hart kunnen artsen nu een ‘in de ruimte zwevende’ projectie in realtime bekijken en zelfs aanraken om markeringen aan te brengen voor de ingreep.
Nieuwe technologieën maakten het al mogelijk heel gedetailleerde beelden van bijvoorbeeld bloedvaten of de hersenen weer te geven, maar een 3D-hologram van een hart is nog heel andere koek. Artsen kunnen nu een ‘in de ruimte zwevende’ projectie in realtime bekijken en zelfs aanraken om markeringen aan te brengen voor de ingreep.
Samen met het Israëlische bedrijf RealView Imaging ontwikkelde Philips de realtime holografische 3D-visualisatie- en interactietechnologie, die artsen kan begeleiden bij ingrepen voor structurele hartaandoeningen. De beelden worden opgebouwd uit röntgenfoto’s en cardiale echografiesystemen en worden tegelijk weergegeven op een 2D-scherm en op een holografische 3D-projectie in de ruimte. De dokters hebben hier geen speciale bril voor nodig, en kunnen de geprojecteerde hartstructuren zelfs manipuleren door de holografische massa’s voor hen aan te raken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Interactie met instrumenten
De technologie is erg beloftevol en zou een grote verbetering kunnen brengen in de manier waarop ingrepen aan het hart en de hartstructuur worden uitgevoerd en de beeldondersteuning en geleiding daarbij. ‘Dankzij de holografische projecties kon ik intuïtief de ruimtelijke 3D-anatomie van het hart van de patiënt begrijpen en onderzoeken’, zei directeur Dr. Einat Birk, van het Instituut voor kindercardiologie in het Israëlische Schneider Medisch Centrum voor Kinderen.’Bovendien was het tijdens de procedure ook mogelijk de interactie tussen mijn instrumenten en het weefsel in schatten.’
Kindercardioloog Dr. Elchanan Bruckheimer, die in hetzelfde centrum ook directeur van het Hartkatheterisatielaboratorium is, voegde hieraan toe: ‘Met deze techniek kunnen we in het beeld reiken en markeringen aanbrengen op de anatomie van de weke delen van het hart in de röntgenopname en de echografische 3D-beelden. Deze mogelijkheid zou uiterst nuttig zijn als geleide voor deze complexe ingrepen.’
Aanvulling voor bestaande 2D-beelden
De holografietechnologie kan 3D-beeldvorming en vooral de patiëntenzorg nog verder verbeteren. De techniek kan als aanvulling op de huidige realtime 2D-beelden worden toegepast voor alle beeldgeleide behandelingen voor hartaandoeningen: van het openen van verstopte kransslagaders tot katheterablatietherapie bij hartritmestoornissen en kathetergebaseerde herstelprocedures aan de hartstructuur (zoals hartklepvervangingen). De echografische beelden bieden immers een gedetailleerd inzicht in de anatomie van de weke delen van het hart, en de röntgenbeelden zorgen voor de visualisatie van katheters en hartimplantaten. Bovendien is met deze technologische vooruitgang de ontwikkeling in gang gezet van nieuwe manieren om de gegevens te visualiseren, zowel binnen de interventionele cardiologie als op andere klinische terreinen.
Barbara Vandenbussche
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier