Gezinsbond scherp voor verstrenging kinderbijslag: ‘Zodra een kind legaal in het land is, moet het kindergeld krijgen’

Formateur Jan Jambon (N-VA) op 13 augustus 2019.1 © ISOPIX

De Vlaamse onderhandelaars van N-VA, CD&V en Open VLD zijn vandaag voor het eerst bij elkaar gekomen. Op tafel ligt een wachttijd van zes maanden voor nieuwkomers die kinderbijslag willen aanvragen. ‘Een symbolische maatregel’, zegt de Gezinsbond.

‘Om als nieuwkomer in aanmerking te komen voor kinderbijslag geldt voortaan een wachtperiode van zes maanden.’ Zo leest de startnota van de Vlaamse formatiegesprekken, die moeten uitmonden in de regering-Jambon.

Her en der klinkt kritiek op die maatregel. Het mechanisme zou zo kunnen zorgen voor ‘A- en B-burgers’, zegt onder meer solidariteitsorganisatie Caritas. VUB-socioloog Mark Elchardus spreekt dat dan weer tegen. ‘De nieuwkomers hebben op termijn immers zicht op de verwerving van alle sociale rechten’, zegt hij.

Bij de criticasters van het voorstel zit ook de Gezinsbond. De middenveldorganisatie stelt in een persbericht dat ‘ze zich zorgen maakt’. De wachttijd van zes maanden ‘is niet in het belang van het kind’.

Elke Valgaeren, medewerker van de Gezinsbond-studiedienst, legt aan Knack uit wat het probleem is. ‘Het viel ons meteen op dat de startnota op veel punten vaag blijft. Maar net op het punt van de kinderbijslag doet men een concreet voorstel.’ En dat doet de wenkbrauwen fronsen bij de Gezinsbond.

De kinderbijslag is niet zomaar een folieke.

Elke Valgaeren (Gezinsbond)

Valgaeren noemt de piste dan ook vooral symbolisch. ‘De nota wil aantonen dat het hier gaat om streng beleid. Maar hoe dan ook is een periode zes maanden niet zo lang. De financiële winst van de besparing zal dus niet groot zijn. Anderzijds gaat het hier soms over kwetsbare mensen, zoals erkende vluchtelingen. Als we verwachten dat ze zich hier integreren, dan moeten hun een kinderen een goede start kunnen maken.’

Die goede start zou vergemakkelijkt worden met de kinderbijslag. ‘Het kindergeld is niet zomaar een folieke‘, zegt Valgaeren. De Gezinsbond is duidelijk: zodra kinderen legaal in het land verblijven, moeten ze kinderbijslag krijgen.

De organisatie verwacht overigens niet dat de implementatie van de verstrenging ‘van een leien dakje zal gaan’. Er zouden nogal wat juridische vragen blijven over de haalbaarheid.

De startnota spreekt daarnaast van een evaluatie van het nieuwe systeem van de kinderbijslag, beter bekend als het Groeipakket. Op zich is dat geen slechte zaak, zegt de Gezinsbond, want hier en daar zijn er nog wat gebreken. ‘Maar wat wij niet kunnen aanvaarden is dat die evaluatie tot een besparing zou leiden. We zullen erover waken dat het niet zover komt.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content