ERFGOED Notre Dame

In 79 n.Chr. zien mensen een kilometers hoge rookzuil uit de Vesuvius opstijgen. In de uren erna stort deze in elkaar en verspreidt ’s nacht een stille gifwolk over de hellingen. Duizenden bewoners stikken en worden onder de lavavloed bedolven. Stukje bij beetje komen we meer te weten over deze unieke versteende Romeinse cultuur.

ERFGOED

Notre Dame

Kunst, koning, catastrofe: de brand in de Notre Dame raakt het hart van de Franse cultuur, en beweegt de gemoederen ver daarbuiten. De 12de-eeuwse kathedraal glorieerde toen Parijs centrum van de christelijke cultuur was, en verviel nadien als middeleeuws relict. Maar telkens vindt ze redders.

KOUDE OORLOG

De sprong van Conrad Schumann

Op 15 augustus 1961 werd een eenvoudige DDR-soldaat wereldnieuws toen hij aan de Bernauerstraße over de Berlijnse Muur in aanbouw sprong. Het is nu dertig jaar geleden dat die Muur verdween. Wat is er eigenlijk met Schumann gebeurd?

VERRASSEND ERFGOED

Throckmortons verloren wapenschild

De Belgische houtsnijder Patrick Damiaens trof in 2016 op een veiling in Namen een vreemd wapenschild aan, thuishorend in, bleek later, een Londense kerk. Maar hoe kwam dit in België terecht? Hadden de chaos en de plunderingen ten tijde van de Blitz op Londen ermee te maken?

PORTRET

Francesco Morosini

Hij was altijd gekleed in het rood, en altijd vergezeld van zijn kat. Boegbeeld van zijn galei was een halfnaakte, geketende Turk, wat alles zegt over zijn vijandbeeld. Mocht iemand vrouwenhater Morosini al kennen, dan van zijn verminking van het Parthenon op de Akropolis in Athene, in 1687.

KOUDE OORLOG De sprong van Conrad Schumann
KOUDE OORLOG De sprong van Conrad Schumann
VERRASSEND ERFGOED Throckmortons verloren wapenschild
VERRASSEND ERFGOED Throckmortons verloren wapenschild
PORTRET Francesco Morosini
PORTRET Francesco Morosini
Uitgave tiende jaargang 7/2019 In de winkel vanaf 6 november 2019
Uitgave tiende jaargang 7/2019 In de winkel vanaf 6 november 2019
Pompeji

Partner Content