Het spook van Trier

Op het omslag: Onder Marx' afbeelding het schilderij Staking in de omgeving van Charleroi van Robert Köhler uit 1886. Het is een iconisch beeld voor de arbeidersbeweging geworden, talloze malen gereproduceerd. Uitgebuite fabrieksarbeiders hebben het werk neergelegd en leggen hun eisen aan de bazen (links, niet zichtbaar) voor. De spanning is voelbaar, vrouwen proberen hun mannen te kalmeren.

‘Een spook waart door Europa – het spook van het communisme’. Zo begint het meest invloedrijke boek uit de moderne geschiedenis: het Manifest van de Communistische Partij, in 1848 gechreven door Karl Marx, met hulp van Friedrich Engels. Het boekje van slechts 23 bladzijden werd in opdracht geschreven en was bedoeld voor een klein publiek, als handzame leidraad van de bedoelingen van de communistische beweging. Het ontwikkelde zich met ongekende kracht, dankzij het aansprekende taalgebruik, de heldere uiteenzetting en het krachtige slot: ‘Proletariërs aller landen, verenigt u!’. Marx had een meesterstuk afgeleverd, zelfs aan de stijl gepolijst, wat hij gewoonlijk aan anderen overliet.

Siebrand Krul, hoofdredacteur
Siebrand Krul, hoofdredacteur

Marx was een perfectionist, die zich daardoor vaak zelf in de weg zat en zelden een werk op eigen kracht tot een goed einde bracht. Zijn strijdbare en schrandere vrouw Jenny en zijn levenslange kameraad Friedrich Engels ploegden zich dan door de stugge wetenschappelijke teksten om er leesbaar werk van te redigeren. Levenslang onderhield Engels de armlastige familie Marx en zijn opofferingsgezindheid ging zo ver dat hij Marx’ kind bij zijn huishoudster als het zijne erkende om de familie de schande te besparen. Karl Marx was overigens een voorbeeldige huisvader en levenslang verliefd op zijn Jenny.

Zo zijn er vele tegenstrijdigheden in Marx’ leven: hij wijdde zich volledig aan het lot van de verschoppelingen, maar leidde zelf het leven van een bourgeois en zag vermoedelijk nooit een fabriek van binnen. Bij het 200ste geboortejaar van de econoom-filosoof wint hij weer aan populariteit. Opvallend is dat overal ter wereld zijn bustes goed worden onderhouden.

Met een abonnement mist u geen enkele uitgave van G-Geschiedenis! Maak gebruik van de abonneerbon op pagina 66, of ga naar www.g-geschiedenis.eu/abonneren.

Het spook van Trier
In oktober 1971 werd in Karl-Marx-Stadt (nu weer Chemnitz) het Karl Marx-Monument in aanwezigheid van 250.000 mensen onthuld. Het ontwerp van Lew Kerbel meet 7,1 meter (met sokkel dertien meter) en weegt veertig ton. Op de achtergrond de bekendste leus uit het Communistisch Manifest, 'Proletariërs aller landen, verenigt u!'
In oktober 1971 werd in Karl-Marx-Stadt (nu weer Chemnitz) het Karl Marx-Monument in aanwezigheid van 250.000 mensen onthuld. Het ontwerp van Lew Kerbel meet 7,1 meter (met sokkel dertien meter) en weegt veertig ton. Op de achtergrond de bekendste leus uit het Communistisch Manifest, ‘Proletariërs aller landen, verenigt u!’

Partner Content